Forrige helg var jeg hos Maarud Jakt og Fiskeforening for å holde blodsporkurs.   De holder til i Sør-Odal i Hedmark, så dette var et lite stykke lenger unna enn jeg er vant til å holde kurs 🙂  Utrolig hyggelig å bli spurt må jeg si!

Jeg ble hentet på Gardermoen i åttetiden om morningen av Jonny og jeg fikk koselig sightseeing og historiefortelling på veien inn til lokalet der kursdeltakerne dukket opp etterhvert.

Èn av deltakerne var jeger fra før med godkjent ettersøkshund, resten var nybegynnere på området.  De aller fleste hundene var unge og det var stor spennvidde på raser.  Spinone, PBGV, norfolk terrier og en blanding mellom ulike støvere og elghundraser.  Kjempespennende!

Teoridelen

Teori

Vi startet dagen med teori og det var en engasjert forsamling som stilte mange og gode spørsmål.

Etter at teoriøkta var ferdig så pakket vi oss inn i de ulike bilene og kjørte avsted til skogsterrenget som vi skulle legge spor i.  Landskapet i Sør-Odal er svært ulikt det jeg er vant til; det var flatt og oversiktlig og lett å ta seg fram her 🙂   Det er litt mer opp og nedklatring hos meg kan man si…!

Nå er vi klare!

Deltakerne ble vist hvordan de skulle legge spor og fikk utdelt skank, merkebånd og blod og så bar det avgårde.  Siden dette var nybegynnere så bad jeg dem legge et spor på rundt 100 meter slik at jeg kunne danne meg et inntrykk av hvor de lå hen.  Avstandsbedømming er en flott øvelse og det var mange forskjellige tolkninger av hvor langt 100 meter egentlig er hihi!

Vi ventet en god times tid før vi startet på sporene.  Siden det var såpass få deltakere så ble det slik at alle ble med og så på hver enkelt.  Det er ganske lærerikt å gå bak ekvipasjen også og se hvordan de ulike jobber.

Det aller første sporet til Chuck

To av hundene hadde trent litt spor fra før mens de andre var helt newbies.  Jeg gikk sammen med førerne og veiledet dem underveis.  Noen hunder tok sporet raskt, andre brukte lengre tid og noen ble lettere distrahert av gjengen bak dem.  Det er helt greit det – de er unge valper på 6-7 måneder og da blir man lett satt ut 🙂

Frøken Tika har gått spor før

Etter at alle hadde gjennomført sine spor så dro vi tilbake og hadde oss lunsj ute i skogen.  Hundene fikk hvile seg; det var mange nye inntrykk på en gang!

Finnes ikke noe bedre enn eplekake!!

Etter maten så gikk jeg gjennom sporene og kom med tips om hva deltakerne skulle gjøre på neste spor.  Noen kunne med fordel legge mye lengre spor, dette gjaldt de som hadde noe sporerfaring fra før.  Andre skulle holde seg til samme sporlengde som første sporet og vi ble enige om at jeg skulle bli med hver enkelt ut og se på spor nr to uten at resten av gjengen ble med.  Det fordi noen av unghundene ble forstyrret.

Spor to ble lagt og jeg ble som avtalt med hver deltaker ut etterpå for å se hvordan det gikk.  Allerede nå kunne vi se at poletten begynte å ramle ned hos hundene og sporforståelsen kom mer fram 🙂  Kjekt å se!

Dagen lakket mot sein ettermiddag før vi var ferdige med kursdagen og vi avtaltes å møtes kl 09.00 søndag morgen for en ny flott dag i skogen.

Jeg var så heldig å få komme til duk og dekket bord etterpå og deilig middag hos Inger-Marie og det smakte fortreffelig! Tusen hjertelig takk!

Neste morgen var på et annet skogsområde og vi gikk nokså raskt i gang med dagens spor.  De med sporerfaring fra tidligere fikk i oppgave å legge spor for hverandre mens resten av gjengen la for sin egen hund.
Noen la lange spor, andre kortere og noen trente mer på sporstart.    Timene går fort når man har det gøy og så var det tid for lunsj og deretter å være med gjengen ut i sporet.  Etterpå skulle de legge et nytt spor med ulike momenter i; vinkler eller avhopp osv.

Zita er på sporet!

.. og se hva jeg har!

Ellen og Beany venter på sin tur

Hårek og matmor i sving

Der jeg kommer fra er det skumleste vi har i skogen hoggorm.  Dette er imidlertid Hedmark, og dermed finnes det både ulv og bjørn her. Noe vi fikk stifte bekjentskap med!

Bamsefar har vært her.....!

Denne møkkahaugen lå midt i sporet og den var ikke gammal for si det slik… 🙂  Fasinerende!

Alle hundene hadde en stor utvikling på sporforståelsen bare fra ene dagen til den neste.  Nå oppfordrer jeg alle sammen til å trene i lag og gjerne treffes om en stund for en hyggelig spordag i skogen.

Flinke førere og hunder!

Jeg har hatt en supertrivelig helg sammen med ivrige og flinke to- og firbeinte og jeg ønsker dere alle sammen masse lykke til videre!!