Så var endelig dagen kommet – årets eventyrreise sammen med Erica og en gjeng hunder kunne starte! Målet vårt var å delta på World Dogshow (WDS) som i år skulle foregå i Kroatia sin hovedstad Zagreb.

Vi hadde begynt planleggingen allerede da jeg var på ferie på Åland i fjor sommer, det er jo et helt puslespill som må falle på plass når det gjelder å ordne seg fri fra jobb, skaffe rimelig overnatting gjennom Europa samt sjøvsagt registere hunder og papirer som skal til for å kunne melde oss på.

Det viktigste er sjølvsagt å få fri fra jobb – å kjøre fram og tilbake til Kroatia er ikke gjort på et øyeblikk 🙂 Det ville gå med en hel uke faktisk. To dager på vei til WDS – tre overnattinger i Zagreb – og deretter to dager for å komme oss hjem.

En annen viktig ting å å finne et trygt sted å sette fra oss den ene bilen; vi pleier jo å møtes i Kolding, Danmark og laste over til enten Erica eller min bil og deretter kjøre sammen nedover Europa. Det er så fint med stabijhounmiljøet i Danmark at vi alltid har vært velkomne til å parkere hos dem. Da står bilen trygt og vi slipper å uroe oss for om bilen er blitt stjålet eller vandalisert osv.

WDS skulle foregå fra 24.04 – 28.04.2024.
International Spring Dogshow startet onsdagen og favnet alle 10 gruppene. Torsdag startet World Dogshow med utstilling på formiddagen og Croatia Winnershow på ettermiddagen, med grupper spredd fra torsdagen til søndagen.
For vår del hadde vi flaks; vi hadde disse tre utstillingene etter hverandre slik at det ble ingen dødtid. Det var andre grupper som hadde to dager mellom første og siste utstilling og med tanke på at det er dyrt å bo og langt å reise så er jeg glad det klaffet så bra for oss.

HVA GJØR WORLD DOGSHOW SÅ SPESIELT?
WDS som sådan er som en hvilken som helst utstilling. Forskjellen er jo at man kan oppnå gjeve titler til beste hann og beste tispe. Dette gjelder i junior, voksen og veteran.
Titler man kunne oppnå var World Winner-24 (WW-24) og Croatia Winner (HRW-24).

Men man kan jo også bli champion…! I Kroatia kreves det vanligvis fire CERT for å oppnå Croatian Show Champion (CH HR I), men på WDS var det spesielle regler; man trengte to CERT som til gjengjeld måtte bli tatt på WDS og Croatia Winner.

I tillegg er jo selve arrangementet GEDIGENT!!! Der det på en vanlig NKK-utstilling deltar et par tusen hunder så var det på WDS rundt 25000 hunder med! Det er en opplevelse av en annen verden, og utrolig fasinerende å være med på. Man opplever en helt annen kultur, får sett masse uvanlige raser og spist og drukket lokal mat.

Som vanlig ordnet vi overnatting via Booking.com . Jeg har brukt disse i årevis og jeg er superfornøyd. Jeg legger alltid inn kriterier som «gratis avbestilling» for da er jeg trygg på at dersom noe skulle skje så koster det ingenting om jeg må avlyse bookingen. I tillegg er det sjølvsagt at jeg krysser av i «kjæledyr tillatt»; jeg reiser jo aldri noe sted uten hund (det er jo helt meningsløst 😛 ).

Alt dette ble gjort i svært god tid – men så skjedde det et par uforutsette ting som gjorde at vi måtte revurdere planene våre. I september fikk jeg ryggproblemer som utviklet seg negativt utover våren. Jeg har spinalstenose i nakke og rygg samt i alle fall tre prolapser. Jeg er blitt ryggoperert i 2007 og dengang var jeg skikkelig klein. Denne gangen var jeg i jobb og i ganske god form men stenosen ville bare utvikle seg mer og mer og gjøre en operasjon uungåelig. Så jeg var til samtale hos nevrokirurg på Haukeland sykehus og de anbefalte meg å vente til etter WDS med operasjonen siden det å kjøre 500 mil ikke er det beste noen uker postoperativt. Heldigvis hadde jeg ingen problemer med å sitte, ligge eller kjøre bil så da var det greit.
Men i tillegg så ble en nær venn av Erica alvorlig syk og døde kort tid før vi skulle dra og da var det rett før vi avlyste hele turen. Vi visste også at hun ville at vi skulle dra, og å dele en positiv opplevelse ville gjøre godt. Så vi bestemte oss for å reise og det angret ingen av oss på.

Så starter reisen. Jeg drar hjemmefra grytidlig søndag morgen og som vanlig hører jeg på radio underveis. Denne dagen er det programmet Opptur og de spør lytterne hva de skal bruke søndagen til. Og hva er vel da mer naturlig enn å sende en sms om at vi skal reise til Kroatia på hundeutstilling 🙂
Fem minutter seinere blir jeg oppringt av Asle Hella som er programleder og vil vite mer (spol fram til 21:43):
OPPTUR

Utrolig gøy!!

REISERUTE TIL WDS: Danmark – Tyskland – Tjekkia – Østerrike – Slovenia – Kroatia
Erica og jeg møttes i Kolding og lastet over hunder og bagasje til min bil og deretter kjørte vi rett over grensa til Tyskland for første overnatting. Stedet var i Flensburg – Handewitt og vi overnattet på samme sted to år tidligere da vi var på vei til Slovenia 🙂 Stille og fredelig sted og fint å lufte hundene før vi dro videre neste morgen.
Turen gjennom Tyskland går på raske motorveier og tiden flyr bokstavelig talt når man har godt selskap. Det hadde vært adskillig mer traurig å kjøre alene men vi pratet stort sett hele tiden og koste oss skikkelig.


Vi hadde ca åtte timers kjøring til neste overnatting; også den i Tyskland. Men i stedet for å kjøre straka vegen dit så gjorde vi en liten omvei rett over grensa til Tjekkia. For oppdretterne til Hedda, aussien til Erica, bor i Âs og ville så gjerne at vi kom forbi på besøk.
Vi hadde det jo slett ikke travelt; vi skulle bare komme fram til overnattingsstedet i løpet av kvelden. Overraskende nok møtte vi på snø på veien – det hadde vært et voldsomt snøvær dagen før vi kom til Âs. Faktisk hadde det kommet 35 cm snø i hagen deres!! Men når vi kom dit så hadde det aller meste smeltet vekk.
Kripos, Lura, Pyra og Frida fikk endelig lov til å strekke ordentlig på beina; hagen deres er diger og utbrytningssikker. Det må den nesten være når de har 11 (?) aussier boende samt en gjeng søte welsh corgi pembrokevalper 🙂


Andre overnattingen var i Berching og gud bedre for et sted!! Vi fikk 100 kvm å boltre oss på med hvert vårt bad og digre soverom og nydelig beliggenhet. Bare så synd at vi dro videre neste morgen – her kunne vi jo glatt ha blitt noen dager!


Klart for siste etappe – vi kjørte gjennom fire land på noen få timer. Tyskland, Østerrike, Slovenia og til sist inn i Kroatia. Det er vel knappest mulig å gjøre det andre steder i Europa?


Vi skulle bo i en leilighet midt i Zagreb – og den lå kun 10 minutters kjøring fra utstillingsområdet. Utenfor leiligheten var det et stille boligområde og masse fine steder å lufte hundene på. Vi traff på flere hunder som var ute og luftet seg selv – ingen eiere var å se. Men de hundene viste overhodet ingen interesse for oss; de kastet et blikk på oss og fortsatte deretter med sin egen greie. Litt kulturforskjell der altså!


FØRSTE UTSTILLINGSDAG
Vi hadde blitt fortalt at man måtte være ute i veldig god tid på utstillingsområdet (pga rushtiden i ukedagene) så vi møtte opp før fuglene hadde sluppet første fisen. Det viste seg å være sterkt overdrevet; vi fant parkering rimelig raskt helt i nærheten av hallene.
Det ble et godt stykke å gå, for her var det mange store haller og ringer både oppe og nede og vi sleit litt med å finne rett hall. Men siden vi hadde kommet så himla tidlig så var det jo ingenting å stresse etter; vi skulle vel inn som nummer 50 et-eller-annet og vi var der FØR utstillingen i det hele tatt startet…

Vel inne i rett hall så var det imponerende godt tilrettelagt. Det var tepper i alle ringene og god plass til både bur og stoler. Svært oversiktlig og fint.

Ingenting å klage på når det gjelder størrelse eller komfort i ringene!


Dømmingen gikk raskt unna; det var ingen skrevne kritikker men det visste vi allerede. Det hadde jo tatt vinter og vår dersom det skulle skrives i tillegg til å dømme ørtifjørten hunder.
Ringsekretærene hadde stålkontroll på hvem som skulle inn når og i stedet for å rope opp startnummeret som vi er vant til, så gikk de rundt ringen med en stor whitebordtavle hvor numrene stod. Utrolig smidig og effektivt!
Jeg må innrømme at jeg ble litt forvirret innimellom for her konkurreres det om CERT og CACIB så jeg skjønte ikke greia med hvem som skulle inn når. Men igjen – ringsekretærene hadde superkontroll 🙂

I vår rase var det seks deltakere. Kripos var alene hannhund og han og Lura stilte i championklasse og Pyra i juniorklasse. Foruten oss var det tre andre tisper i junior-, champion- og veteranklasse.

Kripos løp en runde og ble deretter stilt opp. Dommeren sjekket tenner og kropp og sa deretter «congratulations, wait outside the ring». Det gikk veldig kjapt kan du si! Deretter var det Pyra og den andre juniortispa. Der trakk Pyra det lengste strået og vant klassen 🙂 Så var det Lura og den andre championtispa. Dommeren stod lenge og vurderte dem og til slutt pekte han på Lura! Hun fikk dermed CACIB og med det utløste hun C.I.E!
Når BIR og BIM skulle avgjøres så ble Kripos kalt inn sammen med Pyra, Lura og de to andre tispene (champion og veteran). Jeg skjønte ikke bæret på hvorfor Kripos skulle være med; jeg trodde det var beste tispe som skulle avgjøres slik vi er vant med her hjemme. Men nei; Kripos ble BIM og lille Pyra ble BIR!!
Juhuuuu; hvem så vel den komme? Og jeg tror de andre ble ganske skuffet; de dro i alle fall raskt avgårde uten å gratulere oss.

INTERNATIONAL SPRING DOGSHOW 24.04.2024
Dommer: Nenad Jagodic (Kroatia)
Antall deltakere: 6

CIE SLO SE N UCH N BS CH NORD VCH NJV-22 DreamTrack Black Treasure:
Excellent
1 CHKK
1 BHK
CERT
CACIB
BIM

DreamTrack Fire to the Rain:
Excellent
1 JKK
1 BTK
Junior-CACIB
Juniorwinner
Junior-BIR
BIR

SLO CH DreamTrack Queen of Rain:
Excellent
1 CHKK
CERT
CACIB —-> C.I.E !


NESTE DAG – TO UTSTILLINGER
Fremdeles litt i sjokk over at Dream Track fikk både BIR og BIM dagen før så gjorde vi oss klare for en lang dag med to utstillinger, WDS på formiddagen og Croatia Winner på ettermiddagen.
Vi kunne nesten ikke tro gårsdagens resultat; at en junior slo hele gjengen hvorav den ene er multichampion er jo ganske utrolig! Og dermed tipper jeg at skuffelsen til de andre deltakerne var stor når man nok forventer seier. Men men – det er dommeren som dømmer og man må ta ethvert resultat for det det er.

På WDS hadde det kommet en ekstra deltaker, en tispe i unghundklasse.

WORLD DOG SHOW 25.04.2024
Dommer: Sylvie Desserne, Frankrike
Antall deltakere: 7

CIE SLO SE N UCH N BS CH NORD VCH NJV-22 Dream Track Black Treasure:
Excellent
1 CHKK
1 BHK
CERT
CACIB
BIM
World Winner-24 (WW-24)

Dream Track Fire to the Rain:
Excellent
1 JKK
Junior-CACIB
Junior-BIR
Junior World Winner (JWW-24)

SLO CH DreamTrack Queen of Rain:
Excellent
2 CHKK
Reserve-CERT

Hurra!! Dream Track hadde nå fått to verdensvinnere med Kripos og Pyra!
BIR gikk til multichampiontispa og nå var stemningen annerledes. Store smil og vi fikk masse gratulasjoner. Vi gratulerte sjølvsagt tilbake 🙂

Croatia Winner skulle foregå i ringen ved siden av så vi ble bare sittende der vi var. Bedømmingen skulle ikke begynne før om et par timer så vi benyttet anledningen til å shoppe litt samt å ta bilder på fotopodiet som lå ved utgangen.
Vi skulle inn ganske seint i ringen og satt og så på når dommeren dømte rasene før oss.

Vi fikk plutselig se noe spesielt skje i den tomme naboringen for der ble tispene til konkurrentene stilt opp til fotografering med viftende WW-sløyfer bare et par meter fra vår kommende dommer. Jeg trodde ikke slik var lov?? Han kunne jo ikke unngå å se dem. Ikke vet jeg men jeg synes det var kleint å se på.

Så ble det da endelig vår tur, spente på om dommeren hadde latt seg påvirke. Men for å si det slik; Pyra og Kripos gjentok oppskriften fra dagen før og ble BIR og BIM 🙂 🙂 Og dommeren sa til Erica at Pyra var i hans øyne den perfekte stabij 🙂
Som dagen før så dro de andre fra ringen i full fart uten å gratulere eller si noe som helst til oss. Jeg vet ikke helt hva jeg skal tenke om dette…

CROATIA WINNERSHOW-2024
Dommer: Branislav Rajic, Slovenia
Antall deltakere: 6

CIE SLO SE N UCH N BS CH NORD VCH NJV-22 Dream Track Black Treasure:
Excellent
1 CHKK
1 BHK
CERT
BIM
Croatiawinner-24 (HRW-24)
Croatian Show Champion (CH HR I)

Dream Track Fire to the Rain:
Excellent
1 JKK
1 BTK
Junior-BIR
BIR
Croatian Juniorwinner (JHRW-24)
Croatian Junior Champion (CH M HR)

SLO CH DreamTrack Queen of Rain:
Excellent
2 CHKK
Reserve-CERT

To nye titler på disse to!
Det er lov å være stolt når resultatene ble slik 🙂


Denne reisa må vel sies å ha vært FANTASTISK på alle måter; resultatmessig var dette totalt uforventa og desto mer GØY når det klaffet så godt 🙂

Vi har storkost oss på turen og vi har ledd masse og sluppet noen tårer underveis og alt i alt har det vært en utrolig morsom og gøy opplevelse.

TUSEN TAKK Erica for nok et fantastisk eventyr!

Resultatene på vårt lille oppdrett:
9 x excellent
2 x BIR
3 x BIM
4 x CERT
2 x reserve-CERT
3 x CACIB
World Winner-24
Junior World Winner-24
Croatian Show Champion
Croatian Junior Champion
Croatia Winner-24
Croatia Juniorwinner-24