«De Nationale» er en stor spesialutstilling i Zwolle, Nederland for de ni nederlandske rasene (gjeterhundene regnes som èn rase).

Disse rasene er:
Drentsche Patrijshond, Hollandse Herder Korthaar, Hollandse Herder Langhaar,  Hollandse Herder Ruwhaar, Hollandse Smoushond, Markiesje, Nederlandse Kooikerhondje, Nederlandse Schapendoes, Saarlooswolfhond, Stabijhoun og Wetterhoun.

Det var totalt påmeldt 464 hunder og tallmessig var det flest stabijer med hele 102 påmeldte.  Det er det største antallet jeg har vært borti kan man si; det finnes totalt ca 150 stykker i hele Norge….!

Vi var et par stykker fra Norge samt ei fra Sverige som deltok; resten var nederlendere.

Jeg overnattet i Kristiansand før jeg tok Superspeed-båten til Colorline neste morgen. Parkering rett utenfor hotellet gikk nesten som smurt; litt lirk att og fram for å unngå å skrape sykkel samt klare å få opp bildøra bak til hundene så var det gjort 🙂

Lukeparkering med stil 🙂

Reiseruta var en smule laaaaang – 260 MIL tur/retur…

En liten svipptur til Nederland....

Når jeg kom til Danmark oppdaget jeg at GPS-en min ikke var helt med på notene; det fantes bare nordiske kart på den!  Så selv om det stort sett var grei skuring (retning Hamburg, retning Bremen, retning Amsterdam) så var det mye veiarbeid og omdirigeringer samt at det var vanskelig å vite hvilket navn på retning som var rett å velge når jeg hadde alternativene å kjøre høyre, venstre eller rett fram….for det var leeeenge til de store navnene på byene kom!
Så man kan vel si at jeg var litt sliten og svett når jeg endelig kom fram til Hotell Mercure i Zwolle etter nær 12 timer på veien fra Hirtshals.

Storm var påmeldt i åpen klasse der det var 24 hanner og Amigo i veteranklassen med fire deltakere.  Jeg hadde ingen forventninger til Storm; han er lettere pelsløs og under utvikling enda.  Men Amigo hadde jeg jo en viss forhåpning om at kunne få en plassering.  Storm skulle dessuten inventeres på utstillingen (man beskriver hundens utseende og måler i alle bauger og kanter).

Jeg bodde på samme hotell som Anga og Rolle som hadde med seg Zorro og det var veldig koselig selskap!  Vi spiste frokost sammen og Anga passet godt på meg i løpet av dagen; de har vært på utstilling i Nederland før og kan systemet 🙂
På utstillingen traff jeg også Arne og Sølvi som skulle stille Yerke og Clarissa og det var også veldig koselig å treffe dem!

Vi måtte parkere laaaaangt fra utstillingsområdet så jeg måtte gå i to omganger for å få både telt, stol og hunder med meg.

Åpen klasse hann

Det var som sagt 24 hanner i åpen klasse så etter at dommeren hadde sett alle sammen i en runde så tok hun inn fem og fem hunder til bedømming.

Det er en stund å vente på tur!

Så det ble litt venting men det er jo sånn det er.  Jeg og Arne fikk diskutert litt jaktrelaterte ting og aktuelle prøveordninger for brukskrav til stabijen så tiden gikk fort lell.

Siste vurdering av denne gruppa før neste skal inn

Storm venter på tur

Dommeren fanger uttrykket

Så er det litt venstresvinger igjen

Kritikken er på nederlandsk så jeg har brukt google translate så det er ikke sikkert alt er helt korrekt.  Men Storm er i grunnen for uferdig og derfor fikk han good.

Oppstilling

Storm sin kritikk:
«Vakkert hode og uttrykk. Gode øyne. Gode ører. Kunne ha bedre vinkler foran og lengre overarm. Underbenet er ikke i samsvar med avstands manke/albue. Tilstrekkelig brystdybde og brystbeinet bør utvides ytterligere. Er mye luft under? Gode bakbein. God pels. Passende ben og poter.  Beveger seg noe løst forover.  Bærer sin hale stolt».

Så var det å vente til nesten slutt da det var Amigo sin tur.

Men i mellomtiden var Yerke og Zorro inne i championklassen og der ble Yerke nummer 2 – gratulerer så mye! Zorro ble plassert som nummer 5.

Anga og Zorro venter på sin tur

Sølvi og Yerke venter også på tur

Så var det endelig Amigo sin tur.

Alle veteranhannene

Amigo <3

Greit å slappe av når man kan!

Fint fokus i varmen

Dommeren kommenterte til meg at han var i excellent condition, og han er virkelig i fin form for tiden.

Fint driv

Kritikken til Amigo:
«Vakkert hode. Prima uttrykk. Vakre ører. Gode skuldre. Tilstrekkelig forbryst. Prima brystkorg og bakpart. God hale. God pels. Buskete hale. Flott gangart.»

Så var det en runde med løping før dommeren begynte plasseringen.  Nr 4 og 3 ble ropt opp og dermed måtte jeg og Amigo løpe mot halvbroren Joppe om klassevinsten!

Og tenk dere det; gamlefar trakk det lengste strået og VANT klassen sin!!!

Hurra - vi vant!!

Vinner av veteranklassen - 1 Uitmuntend

Det var jo helt fantastisk at Amigo skulle vinne klassen sin – jeg er bare så kjempeglad og stolt!  Han blir visst bare bedre og bedre med alderen 🙂

Min herlige gamle mann <3

Snart 10 1/2 år og still going strong <3

En liten peptalk 🙂

Det var jo som nevnt i begynnelsen en spesialutstilling for de nederlandske rasene og her kommer det litt bildespam.

Etter at Amigo var ferdig i ringen så var det tid for inventeringen av Storm.  Han var innenfor normalen på alle vis 🙂  Hun som gjorde inventeringen sa at han kunne virke langbeint, men når man så på lengden fra albuen og ned og fra brystkassa og ned – så er det like langt.  Når han får mer volum og bredde  samt mer pels så vil ting se annerledes ut 🙂

For Amigo sin del var dagen ikke over på langt nær.  Han skulle inn i beste hann, veteranparaden samt «Hollandse Werker 2015» – en konkurranse for brukshunder og denne konkurransen kom etter Best in Show fordi den var viktigst.  Jeg hadde jo ikke engang meldt på siden jeg på min vaklende nederlandsk trodde at den konkurransen kun var for IPO-hunder mm.

Men jeg fikk klar beskjed av denne karen på bildet under at han skulle sørge for at vi stilte opp der 🙂

Han som holdt styr på alle 🙂

Nå er selve opplegget med finalene helt annerledes enn hjemme i Norge.

Alle som ble nummer 1 og 2 i hver klasse – valp, junior, unghund, åpen, champion og veteran BÅDE tispe og hann skulle inn i æreringen samtidig.  Det var lettere kaotisk kan man si som dere ser på bildet under.

Litt uoversiktlig i ringen

Jeg må si jeg ikke skjønte noe som helst.  Det virket som om de plukket ut beste hann og hunn ikke satt i system.

Fra æreringen og alle klassevinnerne

Alle klassevinnerne

Dommeren gikk ikke rundt og tok på hundene eller fikk oss til å løpe rundt som vi er vant til.  Vi stod bare stille og så plutselig var de ferdige med kåringen.

Vi venter på vår tur

Når det var vår tur så løp vi en halv runde og så ble veterantispa BIR veteran.

BIR veteran skal kåres

Amigo ble da BIM veteran selv om de ikke kåret ham som det.  Det var kun BIR veteran som ble kåret. Litt merkelig system når man er vant til BIR/BIM hjemmefra.  Men men – inni mitt hode er han BIM veteran 🙂

Noen av de 24 veteranene som deltok i æresunden

Han har fint driv gamlingen min

Dagen begynte å dra seg mot slutten og det gjenstod bare BIS og «Hollandse Werker 2015».

Noen av deltakerne i BIS

Den som vant var en markisje, en rase som vi ikke ser utenfor Nederland.  Den venter på anerkjennelse fra FCI.

I «Hollandse Werker 2015» deltok både Yerke og Amigo.  Ingen av oss ble plassert og ikke vet jeg hvordan uttaket ble gjort.  For dommeren gikk ikke rundt og så på oss og vi stod bare der og så var det over.  Skjønte ikke bæret hehe.  Men men; det var jo gøy å være med!

Så må vi jo ha litt bildespam av alle de flotte stabijene som var på utstillingen!!

Reisen hjem gikk fint; jeg kjørte direkte fra Zwolle til rett utenfor Aarhus der jeg la meg for natten.  Kjørte videre neste morgen til Hirtshals der jeg hadde en time og to å vente før ferja gikk.
Det er jo lettere galskap å kjøre så langt for en utstilling…. men er man hundegal så er man hundegal 🙂

Gutta boys har vært supertålmodige bilpassasjerer!