I helgen har vi holdt blodsporkurs på Stord og det var 12 engasjerte hundeførere som var med.  Fredagskvelden var avholdt til teori før vi både lørdag og søndag var ute i skogen og øvde.

Det var et godt utvalg av raser med:
Drentsche patrijshond, dachs (strihårs- og langhår), beagle, rottweiler, svart elghund, kongepuddel, shetland sheepdog, labrador retriever og welsh springer spaniel.

Noen spor hadde vi lagt på forhånd og resten la deltakerne selv.  Jeg var med sju av ekvipasjene på lørdagen og veiledet når de gikk sporene og de resterende fem gikk jeg med i dag.

Å bruke lina rett er viktig

Det første jeg gjorde på lørdagen var å legge et lite spor for å vise hvordan de skulle gjøre det etterpå.

Mens sporet fikk ligge en times tid så viste Marit og labradoren Mia et spor som har ligget siden kvelden før. Sporet lå slik til at alle fikk sett hva de gjorde mens jeg forklarte.  Deretter lånte jeg en av hundene for å la den gå det sporet som jeg hadde lagt først.

En ivrig beagle skal gå med ukjent fører

Utredning

Etterpå fordelte vi sporområdene og blod, merkebånd og klauver ble gitt hver enkelt.

Jeg forklarte også litt om linebruk, for det er noe svært mange får problemer med.  Enten fordi de knebler hunden og ikke slipper ut lang nok line eller at hele greia ser ut som en diger floke.

You see what I mean?

Dette bringer fram svetten i de fleste av oss!

.. og jeg peiker og forklarer 🙂

Alt klart for sporlegging!

Og sååååå!  Er det bare å komme seg ut i marka 🙂

Litt bildespam:

Klar for innsats!

En ung labrador retriever på seks måneder og to svarte elghunder er visst mer enn klare for å sette i gang!

En meget dyktig ekvipasje i fint tempo

Ingen problem å komme til sporslutt

Hæ? Spore?

På første sporet skjønte ikke denne unge svarthunden allverden, men på slutten av dagen og ikke minst neste dag hadde poletten virkelig ramla ned og det var fullt fokus og fin sporing 🙂

Nydelig sporing

Tempo er viktig å fokusere på med èn gang – det er vanskelig å holde styr på en hund på 50 kg dersom den har lyst å gi gass i skogen…  Så lag reglene fra start; DU bestemmer farten mens hunden kan bestemme hvor dere skal gå.

Forberedelse til å begynne sporing

Labradoren Simba har vært flink og kommet fram til sporslutt

Beaglen som gikk «testsporet» med meg aller først gjorde en kjempefin innsats – siste sporet den gikk var kun merka med GPS og når jeg sjekket etterpå så var det omtrent ikke avvik.  Fører stolte fullt og fast på hunden og han var meget lett og lese.  Jeg forventer å se disse to på sporprøve om ikke så altfor lenge!

Talentfull beagle og fører

Flink gutt!!

Alle fikk gått flere spor på lørdagen og vi hadde en oppsummering av dagen ved klubbhuset utpå ettermiddagen. Hamburger og salat smakte godt og for første gang den dagen var det heeeeelt stille 🙂 Frisk luft gjør noe med appetitten ja!

Søndagen opprant med nydelig vær – sola viste seg på blå himmel og vi ble nesten en smule sjokkerte for den har vi ikke sett særlig mye til i det siste.

På samlingsplassen

Merkebånd fordeles

I dag så var det for deltakerne å legge nye spor i nytt terreng og gjerne vesentlig lengre spor enn i går.  Jeg gikk sammen med de resterende fem ekvipasjene i dag samt at vi også hadde lagt et par umerka spor til de som vi trodde ville kunne klare biffen.

Alle sammen hadde en flott framgang fra første dagen og nå er det i grunnen bare å trene framover mot en prøve.  Gjerne sammen med andre og legge spor for hverandre – det er en god måte å lære seg til å stole på hunden.

Helt på tampen prøvde vi oss med et gruppebilde, men …. vel.  Det ER ikke lett kan du si 🙂

Sporgjengen!

Det har vært en helg preget av flinke og engasjerte hunder og førere som har hatt masse godt humør og læringsutbytte – og framover regner jeg med å treffe på noen på sporprøver.  Tre eller fire av dem har også målsetting om godkjent ettersøkshund til eget eller offentlig bruk.

Takk for en superkjekk helg!