I dag tidlig skulle jeg avgårde på spordømming igjen og ikke veldig langt fra der jeg bor lå denne kolla død i grøfta.  Det er et trist syn – dette er antakelig en av «mine» gjester som jeg ser omtrent hver kveld ute på bøen der jeg bor…

På denne tiden av året er det gjerne lurt å følge ekstra godt med i grøftekantene både i kveldsskumringen og tidlig morgen – for da er dyra i bevegelse til /fra beiteplassene.  Vi som er lokalkjente unngår gjerne disse tragiske påkjørslene for vi vet hvor dyra liker å trekke over veiene.  Det er verre for de som bare kjører gjennom på vei til jobb eller andre oppdrag.

Hva skal du gjøre dersom du er uheldig å kjøre på en hjort?

  • Ring 02800 – det er politiet.  De sitter med navn og telefonnr til viltnemnd og ettersøksekvipasjer. 
  • Si hvem du er – telefonnr du ringer fra og hvor du befinner deg. 
  • Det beste er om du kan bli på stedet til ettersøksekvipasje kommer, men dersom du er forhindret i det så merk stedet så godt du kan med f.eks en plastpose på autovernet.  Det sparer masse tid for ettersøksekvipasjen i leiting etter skadestedet.
  • Merk deg hva slags dyr det er – er du ikke kjent med hjort og rådyr så prøv å si om dyret er lite som en sau (da er det ofte rådyr eller hjortekalv) eller litt mindre enn en ku (da er det hjort).
  • Prøv også å legge merke til hvilken vei dyret løp og om det var flere med (hjortekolla har gjerne kalv med seg).
  • Dersom dyret ligger i grøfta og ser ut til å være i live – er du komfortabel med det (er jeger f.eks) så kan du bruke jekken og avlive dyret.  Vel og merke dersom det er et lite dyr – en voksen hjort bør du holde deg unna for du kan bli skadet av klauvene/geviret.  Dette må du kjenne på selv – avlivning av skadde dyr er ikke noe man gjør sånn uten videre.