Hvor gammel må hunden være?

Hunder er som skapt for å bruke nesen sin; det ser man allerede i valpekassa der de snuser seg fram til mammas pupp allerede kort tid etter fødselen.  Ja hunden lever sitt liv gjennom nesen kan man si!

Så dette med å begynne sportrening har ingen nedre aldersgrense – så lenge man har det gøy og gjør det på valpens premisser.

Valpen kommer gjerne til sin nye familie når den er 8-9 uker gammel.  Det er en fin tid å starte enkel sportrening.  Jeg sier enkel – for valpen er jo langt fra moden i hodet sitt til å tolke vanskelige spor.  Det trenger heller ikke være blod – men hva med en sokk med litt lever i?  Eller ei pølse som du sleper etter deg i gresset i hagen?  Det handler om å få valpen interessert i å bruke nesen sin – seinere kan man introdusere blod og kløv.

Men nå tenker du kanskje at ”jeg har jo en voksen hund – er det for seint for oss da?”.  Neida, selvsagt er det ikke det!  Det gunstigste er jo selvsagt å starte trening med en valp – det gjelder jo all trening ikke sant!  Men det er ingenting i veien for at voksne hunder kan begynne sportrening og synes at dette er supergøy – det er helt opp til deg som fører å gjøre det så interessant som mulig.

Hva trenger jeg av utstyr?

Hvis man ser bort fra de aller første gangene du legger spor på f.eks plenen med pølse eller hva du måtte ha – så er det veldig lurt å lage seg rutiner på hvordan dere trener.  Hunden skjønner fort hva det dreier seg om når dere har et rituale på bekledning/utstyr osv. og kommer lettere i ”jobbemodus”.

Du trenger følgende:

Blod (storfeblod fås kjøpt på slakteri eller som matblod i butikk)

Flaske til dryppe blod/sporleggerkjepp

Sporsele/sporline

Merkebånd

Skank/noe annet godt som belønning

 

Blod kan du kjøpe på matbutikk (porsjoner à 5 dl) eller hos slakter.  Slakteriblodet fordeler du i porsjoner à 3 dl i enten flasker eller som vist på bildet; i brødposer.
Gjør det utendørs er mitt råd!  Frys ned og hent opp en pose gjerne dagen før du skal legge spor.   ALDRI tine blodet i microen – det blir bare en ubrukelig grautmasse av det og det STINKER !

Jeg foretrekker en brusflaske med hull i korken til å dryppe med – det blir minst søl da.  Sporline og sele finnes det mange varianter av; velg det du liker best.  Lina bør være glatt og kan med fordel kuttes av slik at den ikke er mer enn 10-12 meter (de er 15 meter fra butikken).  Merkebånd er kjekt å ha – i tilfelle du glemmer ut hvor du la sporet 🙂 Du trenger ikke bruke en viltdel som sporslutt – men noe godt til belønning må det være.

De første sporene

Legg sporet med vinden i ryggen, for da må nesa ned i bakken for å oppfatte duftene.  Det er også veldig greit å legge sporet i lett skogsterreng med fuktig mose og vegetasjon rundt.  Tørt underlag er altfor vanskelig når man er nybegynner.

Lag et godt oppspark med masse blod i startgropa slik at det er mye dufter for hunden å snuse på.  Drypp deretter blod for annet hvert skritt – rett fram ca. 50 m og la det ligge en halvtime eller så.  Har du en litt ”lat” hund så kan den gjerne få se hva du driver med slik at nysgjerrigheten vekkes. Men har du en veldig ivrig hund så er det greit at den ikke får det med seg.

Et stykke fra sporstart så plasser hunden i sitt.  Ta fram sele og line og ta utstyret på.  Vær rolig hele tiden.  Deretter går dere fram mot oppspark/sporstart og følg med på hva hunden gjør.  Noen blir litt skeptiske til den fremmede lukta, andre begynner å sleike på blodet og atter andre snuser og begynner å forfølge sporet.  Gjør hunden det siste, så ros forsiktig og følg etter ham mens du sier ”søk spor” eller noe annet du vil bruke som tegn.

Etter hvert om hunden skjønner hva det dreier seg om kan du øke liggetida og lengden på sporet.