30.12.2006

Liggetid:  26 t  Lengde:  640 m  Vær:  Styrtregn i ett døgn og storm.

Kommentar:
Sporstarten var en utfordring:  det har regnet sinnssykt mye siden jeg la sporet, og hele området lå 50 cm under vann! 

Det var ikke mulig å komme seg fram til sporstarten – jeg gikk gjennom vannet og ble våt helt opp på lårene… men jeg sa nå søk spor til Amigo og han startet med å hoppe rett uti vannet og begynte å søke 🙂 

Klarte å komme oss sånn noenlunde helskinnet opp på «land» og deretter var det bare å følge på.  Han jobbet rolig og konsentrert og hadde ingen sportap.  Det var tydeligvis et enkelt spor for ham!  Er ikke mer å si enn det.  Jeg er veldig glad for at vi trener under ekstreme forhold – med det klimaet vi har her vestpå så er han nødt for å kunne søke i stor vannføring.  Det har vært nedbørsrekord i Hordaland nå – i Bergen har det f.eks regnet hver bidige dag i over 60 døgn… så det sier litt!  Jeg er meget godt fornøyd med jobben hans – det går på skinner.

24.11.2006

Liggetid:  20 t  Lengde:  1000 m  Vær:  Storm, ett døgn med styrtregn med hagl innimellom.  Mildt.

Kommentar:
Jeg har lagt inn masse vanskeligheter i dette sporet – basert på endel ting vi har opplevd under reelle ettersøk i høst. 
Jeg brukte 2 dl blod fordelt på 1000 m – og jeg var sparsommelig med dryppene – et par dråper for hver 5-6 m og innimellom lengre strekker uten.  Starten ble dog blodet godt – likeså helt på slutten når vi skulle opp en bakke hvor jeg stemplet hvert trinn oppover med en god bloddose (dette så jeg på et søk i høst hvor et rådyr mer eller mindre blødde ut på veien opp bakken).
En annen ting som var annerledes denne gangen var at jeg slepte en rådyrfot etter meg hele veien – også der det var blodtomme strekninger.
Terrenget vi gikk i var svært variert – vi startet på barmark med masse råttent løv, før vi klatret over en diger steingarde og krysse over en eng med høyt gress og til slutt inn i skogen hvor det var vått og gjørmete og en god del vannføring i dyrestiene. På veien inn til skogen måtte vi også over et nettinggjerde.  Jeg la inn tilbakegang i sporet i tillegg til vinkler og avhopp.

Første vanskeligheten kom ved sporstart; helt ferske rådyrspor krysset sporet – og Amigo tok peilingen direkte etter dem i stor fart.  Jeg holdt igjen i lina og var helt taus.  Han var svært ivrig etter å forfølge dyret (det var sikkert like i nærheten) men jeg tillot ingen slinger i valsen.  Jeg gikk i en sløyfe tilbake til sporstart og satte ham på igjen.  Jeg førte ham de første metrene forbi fersksporet og deretter tok an blodsporet som han skulle. Roste forsiktig og gav ham lina ut.

Jeg var spent på steinmuren – den var rimelig høy – men han markerte fint at han ville over, så jeg dytta ham i rumpa når han skulle opp på den.  Det er laget video fra sporet i dag – se der!

Neste utfordring var å komme seg over nettinggjerdet på andre siden av enga – Amigo stod stille og markerte at han ville over.  Så da var det bare å lempe bikkja over gjerdet og håpe at ikke ryggen min knakk 🙂  Men det gikk fint; han gikk direkte i spor etterpå og jobbet godt.  Tempoet var bra – og jeg slapp lina flere steder når han skulle rundere og jobbe på tap.  Jeg kjente selv at det ikke var så skummelt å slippe lina nå når det var lyst – jeg fikk meg jo en solid støkk da han forsvant for meg tidligere i høst… så dette var også en øvelse for meg!

Jeg synes at Amigo jobbet bra under disse forholdene (han hadde flere tap enn ellers) men når han først var på spor så var det aldri tvil om hva han syslet med.  Det var også artig å se reaksjonen hans når vi kom til det punktet hvor jeg hadde stemplet bakken med solide bloddoser – det ble mye snøfting og smatting da! 
Det eneste som forundrer meg stadig er hvor lite interessert han er i sporslutten.  Han vinklet av bare 2 m fra sporslutten og begynte å rundere i en vid sirkel før han kom tilbake igjen og finner klauven.  Den bryr han seg filla om – han bare konstaterer fakta liksom.  Men så lenge han er gira på å jobbe så er det vel ikke så mye mer jeg kan gjøre? 

Er godt fornøyd med dagens trening – dette var et meget avansert spor med masse utfordringer som han taklet bra. 

VIDEO FRA DAGENS TRENING:

På vei til steingarden

For et svev!

Markering på gjerde

Og vi sporer i vei

06.10.2006

Liggetid:  48 t  Lengde:  600 m  Vær:  Første døgnet regn i bøtter og spann, neste døgnet delvis opphold 

Kommentar:
Dette sporet ble egentlig lagt for en kompis av meg som skulle teste dachsen sin på et 24 timers spor.  Det viste seg å bli en for vanskelig oppgave for hunden, slik at vi avbrøt etter rundt 50 m. 
Dermed ble sporet liggende urørt, og jeg tenkte at da kan Amigo få prøve seg.  Jeg hadde ikke tid til å gå sporet der og da, så da måtte det vente til neste dag etter jobb.  Altså 48 timer gammelt spor.

Amigo hadde egentlig få problemer i sporet – men det var tydelig at det var ei tispe med begynnende løpetid som hadde vært der før han ja!  For han surra rundt der hun hadde gått og pissa litt her og der… men når vi kom over der hun avbrøt, så var det noe helt annet ja.  Da virket det som om han slo over på det han skulle – nemlig gå på blod – og han gjennomførte sporet på en flott måte.  Sporet var ikke merket siden kompisen min skulle teste bikkja si, og jeg husket ikke hvor det gikk nøyaktig, men hadde peilingen på det meste.  Og må si at han var veldig nøyaktig ja.  Sårleiet gikk han rett forbi uten å markere, og fortsatte i rolig tempo på sporet.  Vinkler og avhopp tok han uten problemer og vi kom til sporslutt etter rundt 15-20 minutter.  Han gikk rett forbi sporslutten men det er jo typisk ham.  Hadde det ligget en hjort der så tenker jeg nok han hadde stoppet ja 🙂 

Til å være et såpass gammelt spor – med innkryssing av rådyr både her og der – og etter at det hadde regnet kraftig i ett døgn, så er jeg imponert over nesen hans!

19.08.2006

Liggetid:  17 t  Lengde:  600 m  Vær:  Lett regn, vindstille.

Kommentar:
Amigo overbeviste godt på dette sporet.  Rolig tempo, sikkert arbeid.  Ingen problemer med vinkler eller avhopp.  Markerte ikke sårleie.  Han brukte rundt 15 minutter på sporet.

Rett før dette sporet så hadde vi gått et ettersøk som jeg konkluderte med var ren bom.  Amigo jobbet iherdig på det søket, men markerte ikke noe funn av noen art.  Så da vi gikk dette gamle sporet etterpå fikk jeg bekreftelse på at det må ha vært bom vi gikk på, siden han oppførte seg såpass mye annerledes.

12.08.2006

Liggetid:  19 t  Lengde:  600 m  Vær:  Tørt, varmt og vindstille.  Ferske rådyrtrakk over hele sporet.

Kommentar:
Dette er samboeren min sitt godkjenningsspor!  Han har nesten ikke gått spor med Amigo og det kunne jeg lett se ja.  Han ble usikker fordi han ikke kunne lese hunden godt nok, og stolte vel heller ikke helt på ham. 
Amigo fikk en tøff start i og med at det hadde krysset rådyr presis på det blodtomme stedet og gikk over på det.  Jeg og dommeren så straks at Amigo reagerte annerledes – større tempo og iver og mer på overvær, men det gikk noen minutter før samboeren min oppdaga det.  Men når han først gjorde det, så tok han Amigo tilbake til start og deretter gikk det bedre.  Han fulgte sporet bra, men fikk noen problemer på alle de stedene det hadde krysset rådyr.  Og det var ikke få!  Vi havna rett opp i blodferske feiemerker, så jeg skjønner godt forvirringen til bikkja… men han tok seg fint inn igjen og fullførte sporet tilfredsstillende. 
Dommeren sa at vilje og iver til å spore var upåklagelig og tempo likeså.  Han syntes kanskje han brukte litt lang tid på runderingene, men slik er jo arbeidsmåten hans.  Det han påpekte var at samboeren min ikke leste ham godt nok og at han må  stole mer på hunden.  Dette har vi diskutert i det lange og brede på kammerset, og det var kjekt å se at dommeren delte mitt syn  .  Dommeren sa også at han ikke så det som negativt at hunden heller ville slå over på ferskspor – blodspor er noe en ettersøkshund reelt sett ikke går på, men duften av et såret dyr som kanskje avgir blod. 
De ble godkjent, og i morgen er det ferskspor som står for tur.  Går det i boks så er vi en ettersøksekvipasje rikere!

09.08.2006

Liggetid:  22 t  Lengde:  600 m  Vær:  Tørt og varmt, deretter lett regn dagen etter.  Vindstille.

Kommentar:
Jeg la et prøvespor for Jarle – han trenger å trene seg før han tar prøven!  Dessuten får jeg også trene meg i å være «dommer» og skrive kritikk.

Amigo startet bra, men fikk litt problemer med første vinkel.  Han jobbet godt for å finne tilbake til sporet, men siden Jarle ikke vant til å lese ham så ble Amigo forvirret når han oppmuntret ham til å søke.  Han er jo vant til fullstendig taushet fra min side vet du!  I alle fall – han jobbet meget godt på hele sporet – tempo og tapsarbeid var meget godt og han hadde ingen vansker med avhoppene.  Han markerte ikke sårleie men fortsatte videre på sporet.  Slutten var også meget bra – hvor belønningen i form av grillpølser lå og ventet 🙂

Skulle jeg dømt dette som et reelt prøvespor, ville jeg gitt ham en klar 1. premie.  Klart jeg er inhabil i saken, men han løste alle oppgavene svært tilfredsstillende og jobbet godt sammen med føreren. 

25.07.2006

Liggetid:  12 t  Lengde:  200 m  Vær:  Varmt og tørt.  Vindstille.

Kommentar:
Første treningssøkt på lenge!  Jeg la et kort og «rotete» spor for å prøve å etterligne et rådyr som har kavet rundt i buskene etter en påkjørsel.  Det gikk på kryss og tvers på et relativt lite område. 

Startet sporet på asfalten og fortsatte inn i skogen og gjorde deretter en nokså krapp tilbakegang 10 m bortenfor det opprinnelige sporet.  Dette fikk Amigo problemer med – sporene lå veldig tett og de fløt over i hverandre.  Men det var nettopp derfor jeg la dem slik og da!  Så dette skal vi trene mer på.  Han tok en snarvei og kom innpå sporet når de hadde skilt lag, og hadde en fin tapsrutredning der jeg hadde kuttet blodet.  Resten gikk på skinner – men det trengs å vedlikeholdes dette med sportrening ja!
Såkalte «rundkjøringer» blir neste steg for oss – jeg vil legge korte spor som går i sirkel og gjerne krysser hverandre. 

28.06.2006

Liggetid:  22 t  Lengde:  250 m  Vær mm:  Tørt, vind. 

Kommentar:
Reelt ettersøk på trafikkskadet rådyr – fotskade.

Jeg gikk dette søket i går ettermiddag med den andre hunden min Sonny, siden Amigo var satt ut av spill grunnet bedøvelsen etter HD/AA-røntgen…. Og derfor ville jeg gjøre søket i dag som en trening for ham – men likefullt er det jo et reelt ettersøk han fikk prøve seg på. 
Vi fant ikke dyret i går fordi det nok har svømt over vannet, men jeg ville sjekke ut med Amigo om dyret muligens kunne ha kommet på land igjen på samme side, for det undersøkte vi ikke i går.  Da gikk vi nemlig over til den andre siden av vannet og fortsatte søket der.

I alle fall:  I veibanen var det masse blod og Amigo var veldig interessert i blodet og dro over autovernet og ned i skogen.  Han snøftet og nøs og jobbet iherdig for det var minimalt med blod å finne.  Kun små dråper hist og her.  Siden jeg hadde gått søket i går med Sonny, så kunne jeg kontrollere om de jobbet likt – og det var nesten identisk sporarbeid!  Han jobbet rolig og konsentrert og han dro meg ned til vannet presis som Sonny hadde gjort og vasset langs land mens jeg prøvde å holde meg på beina og ikke ramle uti 🙂  Deretter dro han opp i skogen igjen et stykke før han satte nedover mot vannet hvor jeg sist så blod igår.  Akkurat som Sonny viste han stor vilje til å legge på svøm over til den andre siden, men jeg holdt igjen.  Jeg kunne ikke gå over der siden jeg i dag ikke hadde tilgang til båt.  Derimot ville jeg få ham til å søke videre langs vannkanten for å se om dyret hadde fortsatt på denne siden.  Han jobbet iherdig, men jeg så på ham at han hadde mistet sporet og han ville ikke ha mulighet til å finne det igjen siden jeg fikk bekrefta at dyret var over på den andre siden.

Jeg er meget godt fornøyd med den jobben han gjorde – tempo var veldig bra – og tapsarbeidet var ypperlig. 

Jeg fikk vite seinere i dag av naboen min at hun hadde bevitnet ulykken i går og at hun så det var et rådyr med ødelagt framfot.  Dessuten: hun observerte at mannen tok tak i dyret og dro det til sides, og dermed antok hun at han hadde varslet politi/viltnemnd slik at de kunne komme og avlive det.  Men det vi fikk vite i går, var at dyret hadde ligget i veien en stund og så hadde det kommet seg på beina og stukket av….

Det er bittert å tenke på – hadde han holdt tak i dyret (et rådyr er ikke store greiene) så kunne lidelsene blitt avsluttet der og da.  I stedet ble det er langt ettersøk med negativt funn.

27.05.2006

Liggetid: 19 t  Lengde:  400 m  Vær mm:  Varmt og tørt. 

Kommentar:
Dette var et demonstrasjonsspor for de andre som deltok på stabijtreffet Tysken på Finnskogen.  Jeg la inn både avhopp og vinkler og fortalte underveis for de som så på hvordan Amigo jobbet.  Selve sporingen var det ingenting å si på for hans del; det gikk som vanlig på skinner 🙂  Han markerte faktisk sporslutten mer denne gangen og virket happy for å få hjortefoten – hurra!

23.04.2006

Liggetid:  19 t  Lengde:  1000 m  Vær mm:  Knusktørt ved legging, deretter øsende regnvær om natten.  Fullt prøvespor i tett skog/kratt.

Kommentar:
Jeg gikk bak og filmet mens Jarle fikk trene seg.  Han trenger mer trening; det er ikke vanskelig å se… han leser Amigo for dårlig. 
Straks i starten på sporet slår Amigo over i ferske spor og fortsetter på dem rundt 20-30 m før jeg sier at vi skal avbryte og starte fra begynnelsen.  Han skal IKKE gå på dem enda!  Han så gjør, og deretter tar han sporet fint og må jobbe nokså hardt for å holde rede på det.  Skogsbunnen var alldeles knusktørr da jeg la sporet med 1 1/2 dl blod og det var lite vitring å finne.  I løpet av natten hadde det kommet mye regn. 
Han hadde fine utredninger på sportap og fulgte sporet bra gjennom både tett einerbærkratt og over bekker og myr.  Et par steder var det masse ferske spor som han ville innpå, og det var feiemerker flere steder etter rådyrbukken – helt ferske til og med!  Så sporet var ganske vanskelig å utføre.
Men det gikk bra – Jarle fikk seg en treningsrunde og ser vel det at han er nødt for å trene selv for å bli bedre.  Amigo markerte sporslutten fint. 

Ferden går over blaut myr…

Kryss over bekken

Hu hei hvor det går!

Da er vi framme

07.04.2006

Liggetid:  24 t  Lengde:  1000 m  Vær mm:  Fullt prøvespor 

Kommentar:
Fin flyt og tempo.  Nesa i bakken hele tiden.  Jobber bra på sportap.  Sporet er lagt over haug og hammer, over bekker og gjennom tett kratt.  Ganske utfordrende spor, men han løser oppgaven på en fin måte.

27.03.2006

Liggetid:  49 t  Lengde:  600 m  Vær mm:  Pøsregn, mildt, vindstille

Kommentar:
Dette sporet er hauggammelt, og det er et fullt prøvespor.  Moren til Amigo gikk det etter 19 t, og jeg tenkte impulsivt i ettermiddag at «hvorfor ikke la Amigo prøve seg?  Går det til pokker så skitt au».
Sporet ble lagt med 1 1/2 dl blod og da oppå is og frossen myr.  I løpet av disse to døgnene har været variert enormt, fra mildt og tørt til høljende regn de siste 36 timene, så tidvis gikk han i djup vannføring der sporet lå.  Han jobbet meget godt og gikk flere steder 4-6 m utenfor sporet.  Men det kan ha med å gjøre at snøen var smeltet vekk og alt hadde flytt skikkelig utover og spredd seg.  Han rota et par steder, men han gav aldri opp og sirkla rundt og rundt for å finne ut av det.  Husk på det at det var kun små mengder blod og 49 t gammelt i øsende regnvær… det står respekt av det, for han løste oppgaven kjempebra og uten hjelp.  Dette er ikke et spor som vi vanligvis vil gå – men det var nå artig å prøve seg!  Han bestod prøven med glans!!

26.03.2006

Liggetid:  19 t  Lengde:  200 m  Vær mm:  Vindstille, mildt.  Ingen vinkler – et «enkelt » spor

Kommentar:
Et enkelt rett fram spor uten noen hindringer.  Spor trenger ikke alltid være kompliserte 🙂  Dette var ingen sak for gutten.

21.02.2006

Liggetid:  21 t  Lengde:  600 m  Vær mm:  Vindstille, sol, mildt.  Fullt prøvespor

Kommentar:
Første hindring kom allerede etter 20 m – da hadde jeg lagt sporet over en stor steingarde – og han måtte altså klatre over og deretter komme seg ned på andre siden (2 m ned).  Men det gikk så fjordene blåner; det var aldri tvil i hans sjel om hvor han skulle.  Vel oppe på steingarden måtte han vente på meg (er ikke like spretten som han…) og jeg gav ordre om «bli» før jeg hoppa ned først.
Jeg hadde også lagt sporet i et rådyrtett terreng, og det var ferske spor og skitt overalt.  Var veldig spent på hvordan han ville jobbe, men han fulgte sporet hele veien.  Ett sted var jeg sikker på at han gikk over på ferske spor, og ville ta ham av, men han stod fjellstøtt i lina og var uvillig til å gi slipp.  Og jeg husket ikke helt hvor sporet var, så jeg tok ham tilbake 15 m og satte ham på på nytt.  Han gikk samme veien og det viste seg jo at det var han som hadde rett, hihi!  Han jobba utrolig godt og han runderte kjapt når han mista sporet.  Kom fort innpå igjen.  Sårleiet ble også ekstra markert, noe han ikke har gjort tidligere.  Men han stoppet ikke der; det var å markere og så gå videre.
Jeg tror han er klar for sporprøven nå snart! 

05.02.2006

Liggetid:  18 t  Lengde:  600 m  Vær mm:  Snø, vindstille, lett regn, mildt.  Fullt prøvespor

Kommentar:
Hadde ett sted der han gikk av sporet og sulla litt rundt, ellers var det stort sett plankekjøring.  Han hadde ingen problemer med avhoppene.  Tempoet er som alltid meget behagelig.  Siden det var lett snødekke og bloddråpene var synlige så kunne jeg denne gangen følge med på hvor spornøye han er.  Han holder seg stort sett med nasen i blodet, og går kun 1-2 m til sides innimellom.

08.01.2006

Liggetid:  24 t  Lengde:  400 m  Vær mm:  Kaldt, vindstille, frost i bakken.  4 vinkler, avhopp, sårleie

Kommentar:
Fint driv i sporet, markerte sårleiet meget godt, selvsikker og jobbet nøye og godt!  Veldig bra utført sporing i dag!