I formiddag var jeg ute og luftet alle tre bikkjene; dreveren Tara er på besøk hos oss for tiden.
På turen hjemover så gikk vi på sykkel- og gangstien langs E 39 og et lite stykke før vi kom bort til busskuret så var det som om bikkjene fikk en rakett i rumpa for alle tre tverrvendte og heiv seg ned i grøfta.
Jeg var totalt uforberedt på manøveren og havna nesten på snørra og skulle akkurat til å frese fra meg noen velvalgte gloser om idiotiske bikkjer da jeg hørte angstskrik fra buskene.  Det var umiskjennelige lyder for meg – dette kunne ikke være noe annet enn rådyr!

Jeg kunne jo ikke se noe der så jeg bare dro bikkjene tilbake og fikk surra dem fast til et gjerde – lettere sagt enn gjort for de var rimelig gira kan man si…

Jeg gikk forsiktig ned i grøfta og fant et høyst levende rådyr – ei rågeit som tydeligvis var skada.  For jeg tok tak i henne og snudde henne mot meg; hun satt på rumpa og kunne overhodet ikke gå.  Det viste ingenting på henne men garantert påkjørt var hun.

Jeg følte meg relativt hjelpeløs; jeg hadde ingenting å hjelpe meg med for å avlive henne.  Kniven som vanligvis sitter i jaktbuksa mi var selvsagt ikke der; jeg vasket buksa her om dagen og hadde glemt å sette kniven tilbake på plass.

Så jeg vurderte litt att og fram; dyret så ikke ut for å kunne komme seg noe sted så jeg tok bikkjene med meg og løp hjem for å hente rifla.  Det tok meg kanskje 10 minutter att og fram.

Hun ble liggende på stedet hvil etter skuddet

Hun lå i samme posisjon og hadde gitt helt opp stakkar.  Så det var en befrielse å få slutt på lidelsene hennes.  Hvor lenge hadde hun ligget der kan man jo spekulere i…  Jeg ringte og snakket med politiet og de hadde ikke fått inn noen meldinger om påkjørsler.

Ingen ytre tegn til skade

Jeg tittet litt ekstra på stedet der hundene dro meg ned; det var tydelige merker her etter at dyret har seilt nedover for vegetasjonen var helt flat der.  Jeg håper inderlig at hun ikke har ligget der altfor lenge; hadde det ikke vært for at bikkjene luktet henne så ville ingen ha oppdaget henne og det hadde nok tatt en god stund før hun døde.

Video:  Funnstedet

VÆR SÅ SNILL Å RINGE 02800 HVIS DU ER UHELDIG OG KJØRER PÅ VILT!

Vel hjemme så flådde jeg dyret og her var det tydelig hvor skaden satt:

Bakparten er helt gåen

Vomma var hel; det var kun rumpa og et stykke fram på ryggen som hadde fått smellen.  Med en slik skade som dette ville hun ikke dødd raskt; hun kunne blitt liggende lenge.

Jeg blir så forbanna og lei meg for dette er ikke første gangen… folk kjører på og melder ikke fra.  Betyr ikke et liv noenting???

Ivrige hunder

Hundegården gjør nytte som slakteplass

Flinke vovsene mine – uten dem hadde vi aldri visst om rågeita.

LINK:  Hva skal du gjøre ved viltulykke?

Merkebånd