Jeg fikk en meget hyggelig invitasjon til å være med på reinsdyrjakt forrige helg – og siden jeg VET hvor trivelig denne jaktgjengen pleier å ha det så var det bare å si jaaaa 🙂

Karene dro oppover allerede lørdagen mens jeg ikke kom meg avgårde før onsdag etter jobb.  Jeg overnatta ved vannet på Varland før jeg ble henta tidlig neste morgen av Åsmund.

Det var utrolig vakkert vær med strålende sol og skarp høstluft.  Det var myyyye lemen i området og flere av dem hoppa rett og slett på vannet når jeg prøvde å knipse bilder av dem 🙂

Veien var dekket av lemen – jeg måtte rett og slett kjøre sikk-sakk for å unngå å smadre dem…. de var dessuten rasende sinna på meg som prøvde å komme for nær!

Jeg ble møtt av Kjell, Terje og Rune som hadde kommet ned til gards med kjøttbør og vi hadde en trivelig tur opp til hytta som lå midt i terrenget.

En liten pust i bakken  gjør godt!  Gutta var også galante og overtok det meste fra sekken min på veien opp til hytta; de visste jo at ryggen min ikke er i verdens beste slag etter at jeg har hatt en stri tørn det siste halvåret.  Jeg er veldig glad for det sjølv om jeg ikke liker å måtte være pingle…

På vei inn mot hytta.

Været var ganske bra; skya og opphold og temperatur rundt 10 grader og ingen vind.  Så når vi kom fram til hytta så ble det å få i seg noe mat før jeg og Rune og Bamsegutt (gråhunden hans) tok turen ut i terrenget.  Rune er i utrolig god form og bare ELSKER motbakker…. noe jeg ikke akkurat kan si at jeg gjør hihi.  Bratt som tykjen i starten men jeg overlevde.  Været ble etterhvert enda bedre og sola tittet fram og det var bare nydelig å rusle rundt i fjellet.

Ikke fatter jeg hva reinsdyra finner av mat her altså!  Det er jo bare stein på stein jo!  Men – det er her de liker seg.

Vi gikk innom stedet der Rune dagen før hadde skutt storbukk og hentet geviret.  Utsikten på vidda er helt spesiell og ligner ingenting av det jeg er vant til.

Vi så ingen dyr den dagen og vendte tilbake til hytta sånn i kveldingen.  Kjell og Terje hadde vært nede i bygda med kjøtt og nå de kom tilbake var det tid for å lage middag.  Her må jeg si at vi fikk en kulinarisk opplevelse med en god spanjol i glasset til trøndersodd/ertesuppemedfleskmix…. jadda jadda!  Men med god vin så smakte maten overraskende godt hihi.

Neste morgen stod vi tidlig opp og da var også Terje og Dollie med (Dollie er en basset bleu de Gascogne)

Vi skal opp på toppen i bakkant og fortsette videre innover vidda.  Hele turen vår var på 1,2 mil den dagen – og sjølv om jeg gikk med sekk og rifle så fungerte ryggen min overraskende bra.  Jeg var ikke tungt lasta men jeg er forsiktig slik at jeg ikke gjør noe dumt.

Pause måtte vi ha og den hadde vi midt i et reinstrekk 🙂

Vi fant vel ut at stakkars Bamsegutt hadde det heeeelt forferdelig 🙂

Det virker som om Dollie ble litt trøtt av den friske fjellufta 🙂

Bamsegutt er en flink viltfinner, men denne dagen var det ingenting som fristet i lufta.  Vi gikk og gikk men reinsdyra glimret med sitt fravær.  Sånn er det jo med denne jakta; tidligere i uka vasset gutta i rein og fikk felt flere stykker.  Når jeg kom oppover så var dyrene trukket videre.  Vi spotta riktignok en flokk på ca. 100 dyr på andre siden av elva, men det var ikke mulig å stille innpå siden vi manglet en vesentlig ting; nemlig en båt 🙂  Elva eller vannet blir det vel nesten var litt for brei til å komme over uten å måtte svømme.  Så den flokken fikk være i fred for oss.  Artig lell å se dyr da!

Middagen om fredagskvelden var om mulig enda mer kulinarisk enn dagen før…. denne gangen ble det Bergensk fiskesuppe med reinsdyrhjerte og ris … som tørsteslukker fulgte en Langedoc grand cru hihi!

Det «verste» er at maten smakte himmelsk godt 🙂  Det er rart hva fjelluft og god vin gjør med en!

Rød i kinna og blå på tennene – man blir rett og slett litt salig når man er mett og god og varmen fra ovnen stiger til uante høyder!

Det ble en tidlig kveld på gjengen – vi var rett og slett både mette og trøtte av en lang dag i frisk luft.

Reinsjakta ble avsluttet neste dag og for min del ble det altså ingen nettkjenning med dyra.  Men  – det kommer vel kanskje flere muligheter?  Det håper jeg for disse dagene har vært utrolig hyggelige i godt selskap, naturen er storslagen og jeg kan bare forestille meg hvor artig det må være å kunne stille innpå reinsflokken og plukke ut et passende dyr.

Når vi kom ned fra fjellet så fikk jeg meg en aldri så liten cowgirlopplevelse.  Jeg ble rodd over vannet og  skulle passe bikkjene og noe av utstyret mens Terje henta de andre to og sekkene.  Det var en hest der som virka veldig fredelig og rolig.

Mens jeg var opptatt med å knipse bilder av den så hoia det brått til fra Terje som var i båten – «snu deg!»  Og der kommer hest nummer to og den var IKKE særlig rolig av seg….

Den prøvde helst å spise opp både sekken og trø i stykker børsa mi samt at den ble temmelig innpåsliten på bikkjene til Terje… og når jeg la full tyngde på hesten for å få den vekk så prøvde den å spise meg også 🙂
Jeg hadde min fulle hyre med å jage hest kan man si.

Båtturen over til Varland tok en times tid og vi var 10 jegere og myyyye utstyr som skulle fraktes.  Vi ble fraktet ned til vannet i lastebilen til Åsmund – en frisk kjøretur!

En av jegerne hadde vært litt uheldig å gått seg fast i ei myr med  børse og sekk så han var en smuuule gjørmete.  Rifla ble vasket på originalt vis 🙂

Jeg har hatt en topp tur på reinsdyrjakt og jeg må få si tusen takk Kjell for at du inviterte meg!