08.09.2008
Da er debuten som ettersøksdommer gjennomført 🙂

Jeg har dømt hund 5 dager til endes på både blodspor og ferskspor.  13 ekvipasjer har det blitt tilsammen og ut av de har det kommet 6 godkjente ettersøksekvipasjer så dette er bra!
Torsdag var jeg innom Stord og dømte noen hunder og jeg må si jeg misunner Stordabuen den flotte hjortestammen de har der borte – jeg har aldri opplevd maken til feiemerker som inni den skogen vi var!  Det var helt pepra med ferske feiemerker rundt oss og det reiv i nasen av bukkelukt.  Sjefen sjølv var nok ikke langt unna nei!
Lørdag og søndag var jeg invitert som ettersøksdommer til Tysnes Jakt og Fiskelag sammen med Øystein Sjursen da de hadde ettersøkskurs og endel av hundene skulle gå opp til blod- og fersksporprøven.  Lørdagen var avsatt til blodspor og vi hadde en strålende dag i skogen med sommervarme og sol fra blå himmel. 
Etter at dagens prøver var over vanket det middag og seinere var det konsert med Bjørn Berge på Mandelhuset der en del av oss bodde.  Det må jeg jo bare si var en perfekt avslutning på en fin dag – blues er min favorittmusikk og Bjørn Berge er bare helt RÅ!  Jeg digger ham rett og slett 🙂
Søndagen bar det ut i skogen igjen for da var det ferskspor som gjaldt.  På Tysnes kryr det med hjort så det bød ikke på problemer å finne ferske spor nei!  Vi startet tidlig på formiddagen siden jeg skulle i barnedåp og hadde en «deadline» å forholde meg til.  Men gutta stilte sporty opp for dommeren og alle var fornøyde i det flotte høstværet.

13 ekvipasjer på rappen – det må jeg si er en pangstart 🙂  Og jeg synes det er kjempekjekt å få kommet i gang og begynne å sanke erfaringer.  Jeg har sikkert masse spørsmål å pepre de mer erfarne dommerne med men det tror jeg nok de synes er greit 🙂  Man lærer jo hele tiden ikke sant!  Og jeg har storkost meg i skogen sammen med de ulike ekvipasjene og ikke minst det å få se så mange ulike raser i aksjon! 

22.08.2008
Fra i dag av står jeg oppført på NKK sin liste over ettersøksdommere, og dommerkortet mitt kommer i posten i neste uke.  Jeg fikk bekreftelsen fra NKK den 12.08 på at autorisasjonen var i orden med hilsen om at nå kunne jeg bare sette i gang med dømmingen 🙂

Dette gleder jeg meg stort til.  Jeg skal dømme første ekvipasje allerede neste uke og det skal bli kjempekjekt!

17.07.2008
I går var jeg på Husnes i Kvinnherad og gikk som dommeraspirant på ferskspor.  Det var to elghunder jeg fulgte og begge ekvipasjene gjorde det meget godt 🙂  Så nå er jeg endelig ferdig med utdanningen – det som gjenstår er at jeg blir vurdert i dommermøte og dersom jeg godkjennes så blir det autorisasjon fra NKK.  Erfaringsmessig kan slikt ta litt tid, så jeg får bare smøre meg med tålmodighet og vente på brev i posten.

Men det kjennes utrolig godt å ha fullført – godt og vel 2 år har det tatt! 

TUSEN TAKK til alle dommerne som jeg har fått følge og til de som har pusha på for at jeg skulle starte på utdanningen!

01.05.2008
Ja nå er jeg ferdig med aspirantdelen på blodspor!
Lørdag 19 april var jeg dommeraspirant for Kjell Talle på Nordhordland Jakt og Fiskelag sin terminfestede blodsporprøve.  I et kjempeflott vårvær skulle jeg få følge 5 hunder.  Jeg var veldig spent i og med at jeg trengte èn hund til premiering for at aspirantbiten skulle være i boks.
Det var ulike hunder jeg gikk for og det er alltid spennende å se hvordan de ulike rasene arbeider.  Det er viktig for en dommer å kunne dømme hunden ut fra sitt særpreg; noen hunder er i sporkjernen hele tiden mens andre er mer den typen som vandrer fra side til side i sporet.  Ingen sitter med fasiten; så lenge hunden er villig til å jobbe samt virker å ha en plan så er det likegyldig for meg hvordan oppgaven løses.  Hovedmålet mitt er om jeg kan stille spørsmålet:  «ville jeg kunne brukt denne hunden på et ettersøk?».

Jeg er jeger og har jobbet i åresvis med praktisk ettersøk.  Derfor prøver jeg så godt jeg kan å se på ekvipasjen fra nettopp det ståstedet.  Konkurransemomentet i det er av mindre betydning; det er samspillet mellom hund og fører og hvordan de sammen løser oppgaven som er det vesentlige for meg.  At noen hunder får uventede utfordringer i sporet (levende vilt f.eks) og takler den forstyrrelsen bra er jo selvsagt et pluss i boka mi. 

Vel, tilbake til lørdagens sporprøve!  Det begynte å se mørkt ut for meg når det gjaldt å få den ene hunden til premiering; 4 av 5 hunder fikk 0!  Og det var ikke jeg som var streng; det var rett og slett vanskelige forhold eller hunden hadde ikke helt dagen.  Sånn er det jo i denne verdenen; Amigo er jo et levende eksempel på nettopp det at det går opp og ned i konkurransesammenheng 🙂

Men som sagt; èn hund fikk sin velfortjenste 1 premie og dermed var jeg i boks når det gjaldt blodsporbiten!  Nå er det bare ferskspor som gjenstår – jeg har prata med flere dommere som skal holde øynene oppe for hunder som skal godkjennes slik at jeg får muligheten til å gjøre meg ferdig med også den biten. 

12.11.2007
Jeg har gjort en avtale med en dommer om å få tatt siste del av aspirantarbeidet med ham til våren.  Nå i høst har det vært beint umulig å gjøre noe med det siden alle dommerne er på jakt eller skogene er opptatt av jegere 🙂  Og det trengs virkelig å bli ferdig utdannet; jeg har fått en del henvendelser fra fortvila folk som ikke finner dommere i nærområdet (det nærmeste blir jo Stavanger eller Bergen – ingen særlig aktive her på Haugalandet).  Så planen er å få gjort meg ferdig utpå våren og deretter søke autorisasjon.

En annen gledelig ting som skjedde her om dagen var at autorisasjonskortet for «instruktør ettersøkshund» dumpet ned i posten.  Jeg sendte inn papirene for 1 1/2 år siden så det har jammen tatt sin tid.  Men endelig altså kan jeg kalle meg ettersøksinstruktør!

29.04.2007
Da er en lang dag over – og første del av aspirantjobben er godt igang!  I strålende vær gikk jeg sammen med dommer Charlotte Joys og dømte hunder og det var utrolig interessant og lærerikt å se hvor forskjellig de ulike hundene jobbet!  Prøven hadde 18 startende ekvipasjer hvorav hele 11 gikk til 0.  Det var mye ferske tråkk etter hjort i området samt at det nok også var en del urutinerte ekvipasjer og dette påvirker prestasjonene selvsagt.  Jeg dømte 7 hunder hvorav 5 fikk 0 pr. og 2 fikk 1 pr.  Det vil si at jeg mangler èn premiering så er blodspordelen av aspirantarbeidet ferdig.
Nå er jeg dønn sliten i kroppen – ryggen fikk brynt seg i dag – samt at hodet er helt sprengt.  Sto opp klokka 05.00 og var hjemme klokka 18.00 så det er vel ikke så rart at jeg er litt pudding 🙂     

23.04.2007
Ja, da er vi kommet så langt at jeg skal begynne på aspirantarbeidet.  Neste helg – 29.04.07 – drar jeg til Os JFF utenfor Bergen og skal gå sammen med den erfarne dommeren Charlotte Joys.  Det gleder jeg meg stort til!  Jeg aner foreløpig ikke hvor mange og hva slags raser som er med.  Kravene for aspirantdelen er å dømme minst 6 hunder på blod hvorav minst 3 må oppnå premiering, og 2 hunder på ferskspor hvorav minst 1 må oppnå premiering. 

07.08.2006
Jeg kom tilbake fra ettersøkskurset i natt – og det har vært en meget interessant og lærerik helg!

4 av oss som var på dommerkurset i juni var tilstede – og det var koselig å treffe dem igjen!  Vi hadde samme foredragsholder som sist – Hallgeir Gravråk – som er fylkesinstruktør ettersøkshund i Oppland.

Vi fulgte innholdet som er skissert nedenfor, og det godkjennes også som instruktør ettersøk i tillegg til at det erstatter elevarbeidet på veien til dommergjerningen.  Det var jeg ikke klart over faktisk!  Men det er helt greit det 🙂
Det som jeg syntes jeg fikk aller mest utbytte av var det som dreiet seg om det praktiske ettersøket; skuddplassundersøkelsen er alfa og omega.  Gjør man en grundig jobb her, så er halve ettersøket gjort.  Det visste jeg fra før selvsagt, men nå lærte jeg enormt mye mer!  Vi fikk se og ta på ulike hår fra ulike dyr og tenner, bein, kjøttslintrer, lever og lungebiter ble brukt når vi skulle trene oss på å utrede et skuddsted.  Det var rene detektivarbeidet, men vi kunne komme med konklusjoner basert på de funnene vi fant i skauen som var helt korrekte.  F.eks at dette var et meget lavt bogskudd og ut av det kunne si noe om forventet sporlengde.  Eller elgen som var truffet i leveren – eller det dyret som hadde fått skutt kjeven av seg… når man har den informasjonen så vet man også hva man kan forvente seg i ettersøket.  Noen dyr vet man ligger der – andre dyr ( som kjeveskuddet) springer non-stop og det er laaaange og vanskelige ettersøk du skal ut på.
Nei, dette er stoff vi som ettersøksjegere skulle hatt for leeeeenge siden!  Har jo drevet med ettersøk i snart 10 år og kan selvsagt masse om dette, men det er lært på den tungvinte måten – prøving og feiling… for ingen kurset meg den gang jeg stod der med Sonny som fersk ettersøksekvipasje i 1997…

Neste skritt på veien er nå å få henge meg på en dommer og være med og skrive kritikker både på blodspor- og fersksporprøver.  Hvor langt fram i tid det er før jeg kan søke autorisasjon vet jeg ikke, men går det med denne farten så ser jeg ikke bort fra at jeg allerede til våren kan legge inn søknaden!

09.07.2006
I august reiser jeg over til østlandet igjen – til Lunner – for å ta fase II ettersøkshund. 

Innhold i dette kurset vil være:
Hvorfor ettersøk?
Lovverket
Bestemmelser om ettersøk
Hva kreves av en godkjent ettersøkshund
Ettersøksregisteret
Trening fram til godkjent ettersøkshund
Forskjellige hundegrupper og særpreg
Skadet hjortevilts oppførsel
Våpentilpasning/hurtigskyting
Selve ettersøket
Ettersøksteknikk
Hvordan løse oppdraget?
Hva kreves for å løse oppdraget
Sporlegging
Skuddplass/skuddplassundersøkelse

27.06.2006
Jeg har nettopp påbegynt min utdanning som ettersøksdommer!

Jeg dro opp til Lillehammer sist helg der jeg tok dommerkurs.  Det neste på programmet er et fase II kurs ettersøkshund som vil erstatte elevarbeidet (se under for utdanningsreglene for ettersøksdommer) og et aspirantarbeid hvor jeg må ha gått for minst 2 hunder på ferskspor og minst 6 hunder på blodspor.  Av disse skal minst 1 hund på ferskspor og minst 3 hunder på blodspor oppnå premiering. 
Dette er en lang vei å gå; jeg regner med at jeg ikke kan søke om autorisasjon før om 2 år…. men nå er jeg i alle fall i gang!

Dommerkurs – emner i teorien var:

Ettersøkshunden

Spor og sportrening

Observasjonsteknikk

Dommerens etiske regler

Blodsporprøven

Fersksporprøven

Prøvereglene for blodsporprøven

Prøvereglene for fersksporprøven

Kritikkskriving

Etterpå var vi ute i skogen og la spor som skulle gås neste dag.  Vi gikk sammen med en dommer og vi hadde en gjennomgang av kritikkene etterpå for å se om det var samsvar mellom oss aspirantene og dommeren.  Og det var det i overbevisende grad!  Jeg har gått såpass mange spor og driver og fører spordagbok med Amigo at jeg føler meg nokså komfortabel med hva jeg ser etter hos en ekvipasje. 

NKK:  Regler for blodspor- og fersksporprøver.  Vedtatt av NKKs Hovedstyre 19. februar 1991.  Revidert pr. 1996.  Gjeldende fra 1. januar 2006.

7. UTDANNINGSREGLER FOR ETTERSØKSDOMMER

Autorisert dommer kan dømme blodsporprøver og fersksporprøver (ettersøksprøve, elg, hjort og rådyr) og anleggsprøve blodspor.

1. Kandidat som mener seg egnet, søker sin klubb/forenings styre om å utdanne seg til spordommer.  Kandidaten må ha god erfaring med det arbeid hundene skal gjøre. Det skal dessuten legges stor vekt på kandidatens personlige egenskaper. Kandidaten må selv ha trent og ført hund til godkjent spor/fersksporprøve med minimum 7 poeng og 1.premie på blodsporprøve.
Kandidaten skal ha gjennomført ettersøk av skadet hjortevilt, og må oppfylle kravene til å utøve jakt.

2. Når godkjent elevstatus foreligger, mottar kandidaten et kort som skal følge han/henne under hele utdanningen. Her skal påføres når, hvor og ved hvilke prøver de forskjellige funksjoner er gjennomgått, med underskrift fra dommer, NKKs representant og prøveleder. Elevutdanningen administreres i sin helhet av raseklubb/forbund. Kandidaten må før elevarbeidet avlegges være direkte medlem i NKK.

3. Elevarbeidet og aspirantarbeid kan avlegges på både terminfestede ordinære/samlede og bevegelige prøver. Før aspirantarbeidet avlegges, må raseklubb/forbunds krav om gjennomgått dommerkurs være oppfylt. Det skal kun gå 1 aspirant pr. dommer. For dommerelev og dommeraspirant gjelder også regelen om at de ikke kan bedømme hund som de har ført eller trent regelmessig gjennom de siste 6 månedene, eller er eiet av noen i deres hushold.

4. Når et aspirantarbeid er avlagt, skal dette umiddelbart etter prøven, før dommermøtet, leveres til prøvens leder i lukket konvolutt påført følgende informasjoner:

• Dommer

• Aspirant

• Prøveform

• Prøvens referansenummer

5. Arbeidet behandles på dommermøtet av de dommere som har hatt med aspirant ute i marken. Det blir her avgjort om aspiranten har avlagt et arbeid som kvalifiserer han/henne til dommer. Ved evt. tvil kan aspiranten innkalles og eksamineres i regler og forklare nærmere sin bedømmelse.

6. Finner man å kunne innstille aspiranten til autorisasjon, fylles kortet ut med de nødvendige data.  Kortet, aspirantarbeidene og 2 stk. passfotos sendes deretter til NKK, som avgjør om aspiranten autoriseres. NKK utsteder dommerautorisasjonskort og registrerer den nye dommeren. Hvis man ikke finner å kunne innstille aspiranten til autorisasjon skal dette påføres kortet. Det skal også påføres om aspiranten anbefales å gå opp til ny prøve eller ikke, evt. hvor lenge aspiranten anbefales å vente.

7. Det skal kun benyttes dommere med bred dommererfaring/kompetanse til elev- og aspirantarbeider.

Norsk Kennel Klubs regler for blodspor- og fersksporprøver

14

8. For godkjent elevarbeid må kandidaten ha gått for minst 3 hunder på fersksporprøve, og minst 6 hunder på blodsporprøver. Derav skal minst 1 av hundene på fersksporprøven og minst 3 hunder på blodsporprøver oppnå premiering.

9. For godkjent aspirantarbeid må kandidaten ha gått for minst 2 hunder på fersksporprøver, og minst 6 hunder på blodsporprøver. Derav skal minst 1 hund på fersksporprøver, og minst 3 hunder på blodsporprøver, oppnå premiering.

10. Dersom en spordommer er blitt avautorisert, må ny autorisasjon søkes. Det må da avlegges nytt aspirantarbeide.

Ad. erstatning av elevarbeidet:  I Hundesport nr. 5/2006/107 årgang side 46 blir det presisert at det gis mulighet for å erstatte elevarbeide for et gitt antall hunder på blodspor og fersksporprøve med NJFFs fase II-kurs.