Hjemmesiden min har vært nede i flere måneder og derfor har det ikke vært noen oppdateringer siden juni. Men vi har altså deltatt på tre EK-prøver i august. En av prøvene var NM.

NM blodspor
NM var i Kongsbergtraktene i år og det var Vestfold-Buskerud Dachshundklubb som var teknisk arrangør. Det var 30 deltakende ekvipasjer og arrangementet gikk over to dager. Etter at dag 1 var gjennomført ville inntil 10 ekvipasjer bli tatt ut til finalen som gikk dagen etter.

Det begynner å bli en stund siden NM så beklageligvis kommer jeg ikke til å skrive «full rapport» men det blir mer som en oppsummering. For det var så mye utenom sjølve konkurransen som forstyrret og gjorde at NM ble en gedigen nedtur.

For å forklare: Klubben som stod for sjølve konkurransen med sporlegging og gjennomføring av sporene gjorde en flott jobb og det er ingenting å si på det! At 20 av 30 ekvipasjer (oss inklusive) ikke kom i mål er nå en ting.
Men de som stod for overnatting, mat, festmiddag osv gjorde en katastrofal jobb. Ingenting var klart når deltakerne kom, middagen på fredagkvelden var timesvis forsinka så jeg og mange flere forlot stedet uten å få mat. Og jubilemumsmiddagen som var på lørdagen med utdeling av Kongepokal endte opp med takeaway pizza hjemme på rommet…. Fryktelig elendig opplegg med andre ord. Jeg bestemte meg for å dra hjem på ettermiddagen for jeg gadd rett og slett ikke å bli til neste dag.

Vi kom som nevnt ikke i mål denne gangen. På sporstart så gjorde jeg som jeg alltid pleier å gjøre med Storm; jeg legger hånda på hodet hans og fører snuten ned på oppsparket mens jeg sier «søk spor». Jeg skjønte ingenting når Storm tar et stort hopp bakover og fnyser og rister på hodet og nekter å gå nær oppsparket igjen. Jeg drar ham bort mens han streker med bakbeina og jeg tenker at hva i alle dager er i veien med deg?? Men når jeg bøyer meg ned og ser på oppsparket så skjønner jeg hva som har skjedd. Det kryr av pissemaur blodet så han fikk jo nesen full av hissig maur som angreip han stakkar.

Dermed så var på en måte løpet kjørt følte jeg. Han smøyg seg motvillig forbi sporstarten og jeg fikk satt ham i gang men det var ikke noe drive eller entusiasme å spore slik som han pleier å være. Han var rett og slett satt ut. Så vi kom i grunnen ikke lenger enn forbi første vinkel før dommer avbrøt oss. Veldig synd men ikke noe å gjøre med. Jeg har i alle fall lært at jeg skal sjekke sporstart for jeg dytter snuten hans nedi!

NM blodspor, EK, Vestfold-Buskerud Dachshundklubb, Heistadmoen 01-02.08.2020

Dommer: Hans Kåre Røysland, Norge
Fører: Helga-Mari Tessem
Hund: C.I.E. N DK CZ CHS CHB EE UCH NORDIC UCH NORD VCH AD PRGW-17
N V (F) CH Storm: AVBRUTT

Det som tydeligvis er nytt av året er at dersom man ikke fullfører så får man kun AVBRUTT og ingen lesbar kritikk på dogweb slik man kan med AK-prøvene. Det er rimelig irriterende for sjølv om man nuller / avbrytes så har man jo gjort noe bra i sporet vil jeg tro? Sporstarten kan ha vært bra, tempoet kan være nydelig osv. Det er jo alltid greit å vite hvorfor man brytes – har man mistet sporet? Gikk hunden ut på vilt? Hva skjedde? Men nei – avbrutt punktum finale.
EDIT: KGE har heldigvis tatt til fornuft slik at avbrutte prøver kan leses og at poeng skal gis (sjølv om det på NM ikke er et eneste poeng da).

Jeg dro som sagt hjem allerede lørdagen men hvilte ikke lenge på lauvbærene før jeg pakket bilen og dro østover igjen. Kun to dager hjemme ble det for jeg hadde jo meldt meg på en EK i Høland også. Meningen var jo i utgangspunktet at jeg skulle bli på østlandet de dagene etter NM men nå ble det jo ikke slik.

Jeg tror vi var 11 deltakere på denne prøven, et par i AK og resten i EK. Pga coronarestriksjonene så satt vi på hver vår kant og ventet på tur og for vår del gikk det over tre timer før vi kunne begynne sporingen. Vått og halvsurt vær men det er jo slik vi er vant til 🙂

Storm starta greit og vi kom oss fint avgårde. Men etter noen hundre meter var det noe som forstyrra Storm veldig. Han klarte ikke å finne utav sporet men måtte ta omstart i alle mulige retninger uten å finne en løsning. Det var ikke rådyr for da blir han jo helt propell og suser avgårde i vinkel. Nå jobbet han rolig i lina men han var tydelig forvirret. Jeg kunne ikke kjenne lukt av vilt så jeg var like forvirret som ham. Vi jobba og jobba og jobba og Storm var iherdig og ville ikke gi opp. Men tilslutt så måtte dommer bryte oss av og det ble nok en AVBRUTT på oss.

Samla blodsporprøve, EK, Høland JFF, Høland, 05.08.2020

Dommer:Morten Johansen, Norge
Fører: Helga-Mari Tessem
Hund:C.I.E. N DK CZ CHS CHB EE UCH NORDIC UCH NORD VCH AD PRGW-17
N V (F) CH Storm: AVBRUTT, 42 poeng

Når jeg var på vei hjemover så fikk jeg en sms fra dommer der han skreiv at det kunne virke som om det var en hare som hadde forstyrra han så mye; de hadde observert den når han og sporlegger var på vei fra parkeringen. Han tenkte det var pga måten Storm prøvde å utrede på. Og det kan jo godt hende; Storm har ingen erfaring med hare men jeg har jo skjønt at de hopper på kryss og tvers og det kan være vanskelig å utrede spor.

Som en liten kuriositet kan jeg si at det kun var en deltaker som kom igjennom prøven – resten nulla…

Siste prøven vi gikk var i Froland. Vi var bare 10 deltakere – det er denne coronadritten sin feil at det blir så amputerte prøver men vi får nå håpe at 2021 blir et bedre år!

Etter å ha nulla to ganger på rad så var jeg litt skeptisk til å starte på ny prøve. Men man kan jo ikke gi seg ikke sant?
Storm startet fint og han jobbet i godt tempo og det var ingenting å utsette på innsatsen vår denne gangen heldigvis. Vi kom oss fint gjennom sporet og jeg var letta og glad når Storm stoppet ved siden av klauven. Dermed ville det bli poeng på oss men hvor høyt opp ville vi komme?

Samla blodsporprøve, EK, Aust-Agder Dachshundklubb, Froland, 29.08.2020

Dommer:Bjørn Arild Knutsen, Norge
Fører: Helga-Mari Tessem
Hund:C.I.E. N DK CZ CHS CHB EE UCH NORDIC UCH NORD VCH AD PRGW-17
N V (F) CH Storm: EK5, 87 poeng. Nr 5 av 10

Det var kjempekjekt å få en slik positiv avslutning på sporsesongen; dette resultatet er også tellende i kvalifiseringen til neste års NM om vi velger å prøve oss igjen.