Jeg har skrytt av at jeg liker å kjøre bil og er ikke gubberedd for å kjøre 200 mil på en helg liksom. Men da er det en planlagt opplevelse.

På fredag dro vi over fjellet for å delta på på Østfold HHK/Beagleringen Østfold sin sporprøve. Værmeldingene var fine men det ble sterkt anbefalt å ha vinterdekk om man skulle over Haukeli. Så på torsdag skiftet jeg tilbake fra sommer- til vinterdekk og pakka bilen med sovepose, termos og mat og drikke i tilfelle rottefelle. Det gjør jeg forøvrig ALLTID når jeg reiser sjølv på sommerstid for man vet aldri hva som kan skje. Men turen over Haukeli gikk fint; litt snø var det jo men veiene var tørre. Skulle ønske jeg hadde stoppet for å ta bilder – det var vanvittig vakkert på høyfjellet!

En liten stopp før vi kjører inn i første tunnelen

Det var 15 EK og 6 AK påmeldt. Jeg er jo lettere sprø i hodet som drar så langt men er man hundegal så er man… dessuten hadde jeg jo litt abstinenser etter at Norge har vært i lockdown på alle områder så lenge.
Jeg hadde ærlig talt ikke forventet å komme med på prøven da jeg regnet med at det ville være stor pågang av «blodtørstige» 🙂 deltakere. Og jeg som langveisfarende ville kanskje stille bakerst i køen. Så jeg var overlykkelig at vi fikk positivt svar!

Det var fire ulike oppmøtesteder og vi skulle starte først i vår pulje. Det var veldig fint siden jeg hadde over sju timers kjøring foran meg og jeg da ville komme hjem i normal tid på døgnet. Jeg skulle feire 17 mai med min familie og jeg skulle fikse hjortekarbonader og salat til koldtbordet så det var veldig godt å kunne gjøre det i ro og mak om kvelden.

Mens vi ventet på at det skulle bli vår tur så fortalte sporleggeren at det fantes ulv i området og at den i fjor på disse tider var blitt observert helt nede ved Mosseporten Senter! Hun hadde slutta med drivende hundejakt pga ulv og jeg skjønner det veldig godt. For meg er det jo helt surrealistisk at slike rovdyr finnes i skogen; hos oss er det jo bare rev og en og annen gaupe og ingenting å bekymre seg for.

Det var også mye elg og rådyr i området mens hjorten var det mer sparsommelige mengder av. Rådyr er jo «skrekken» for en jaktgal Storm så jeg bad til høyere makter om at vi ikke ville støkka ut noen av dem.

Vi ble vist sporstart og Storm tok opp sporet direkte. Han jobbet i et flott tempo og pga lite vind så er han mer ute og pendler litt for å hente inn dufta. Det er typisk ham. Han trenger vind 🙂
Jeg fant blod enkelte steder og markerte dem for dommer samt sårleie. Det var mye ferske tråkk etter rådyr og ikke minst feiemerker overalt. Men Storm var fokusert på oppgaven sin og det var herlig å gå bak i linen. Sporet var ganske langt – jeg følte det var lengre enn mitt indre lengdemål tilsa. Det fikk jeg også bekrefta da vi kom til sporslutt at sporet var en sammenslåing av to spor. På sporslutt sausa vi litt rundt før han plutselig stod med snuten i en rådyrklauv. Flinkeste Storm! Det var ikke rart han ikke kjente lukta av klauven for den var skikkelig tørr og hard 🙂

Alt i alt eg syntes vi klarte oppgaven godt. Et par mindre sportap men stort sett godt fornøyd med innsatsen. Pga omstendighetene med smittevern osv så skulle det ikke være samling i etterkant så vi skulle få resultatene sendt på mail.

Vi dro hjemover kl 12:30 og skulle etter planen være hjemme igjen i 19:00-tida. Legg merke til «…. etter planen«.

Da jeg hadde kommet et godt stykke forbi Kongsberg og var på vei mot Seljord så kom det en melding på radioen: «Riksvei 7 Hardangervidda er stengt pga uvær. FV 50 Hol-Aurland er stengt pga uvær. E 134 HAUKELI ER STENGT PGA UVÆR».
Altså atte hæææ? Stengt?? Jammen jeg er jo oppe på fjellet om liksom to timer???
Jeg vrengte bilen til siden og fisket fram trafikkmeldingsstasjonen på DAB – joda det stemte og det var høyst usikkert når og om disse veiene ble åpnet igjen i dag. Deretter ringte jeg 175 og fikk en metallisk stemme som bare bekreftet det den forbannede DAB-stemmen sa.

Gode råd er dyre, hadde jeg visst dette et par timer før så hadde jeg jo gjort endringer i ruta. I stedet for å svinge av mot Kongsberg så hadde jeg satt kursen retning Kristiansand. Men det var jo forseint å snu nå og jeg er ikke såååå godt kjent med geografien at jeg automatisk vet om det i det hele tatt er mulig å krysse seg ned til Stavangerkanten utenom fjellet. Å snu var helt uaktuelt.
Det var mye febrilsk tenking på gang og jeg så for meg å feire 17 mai i en eller annen snøfonn og ingen mat til familien som lovet…

Google maps på mobilen gav meg alternativet å kjøre via Høydalsmo og retning Evje. Det så jo greit ut det men når jeg la inn ruta på GPS så var det stort avvik i tid. Den er såpass teit at jeg ikke kan legge inn rute via et sted – den SKULLE ha meg opp på Haukeli, basta. Så jeg stolte på googlemaps og la i vei.

Når jeg hadde kommet et stykke forbi Dalen så stoppet jeg en kar som var ute og lufta bikkja. Jeg ville bare ha bekreftelse på at dette prosjektet mitt var mulig. «Sant jeg kommer meg ned til Sandes om jeg kjører denne veien?»
Jeg fikk litt bakoversveis når han sa at nei det går jo ikke for Suleskar er stengt. Jammen – javel?? Hvordan kunne jeg vite at Suleskar er stengt da? Hva er Suleskar? Må jeg SNU??? Han foreslo at jeg skulle legge inn Evje som bestemmelsested; på den måten vil jeg unngå Suleskar og deretter kan jeg legge inne Tonstad / Egersund når Evje er passert. Da har jeg omgått fjellovergangen.

Shit så glad jeg er for at jeg stoppet den mannen – ellers hadde vi kjørt totalt fast i fjellet. Så ruta vår ble slik som bildet viser.

74 mil og 12 timer bak rattet

Når jeg så på GPS så skulle vi komme til Mortavika 22:59. Ferja går 23:00 og neste avgang er midnatt. Og deretter langt opphold pga nattrute. DET var jeg overhodet ikke interessert i så jeg tok ingen pause derfra til Mortavika. Dvs. 4 1/2 time i ett strekk. Heldigvis var vi helt alene på veien, og det var gode kjøreforhold. Storm lå stort sett og slappet av heldigvis (han pleier å sitte som en prest). Jeg var helt gåen i rumpa og lår når vi endelig kom til kaien og da hadde vi ti minutter til en strekk og tissepause for Storm.

Rett før vi kjørte ombord så tikka det inn en mail med resultatlista.

Samla blodsporprøve Østfold HHK / Beagleringen Østfold, Mossemarka 16.05.2020
Dommer: Morten Johansen, Norge
Fører: Helga-Mari Tessem
Hund: C.I.E N DK CZ CH NORDIC UCH NORD VCH AD PRGW-17 Storm: EK 6, 83 poeng. Nr 6 av 15

Flinkeste gutten; jeg er stolt av ham 🙂 Nå blir det avslapning og restitusjon før vi nok engang drar østover på sporprøve…. nærmere bestemt om fire dager (juhuuuu – de gærne har det godt!)

Takk til arrangøren for en flott arrangement!!