Forrige søndag dro jeg og Storm til Kvernaland for å delta på en såkalt UHP – utholdenhetsprøve der vi sykler 20 km med innlagte pauser etter 8 og 15 km.

Formålet med UHP-prøven:
«Utholdenhetsprøven (UHP) skal bevise at hunden er i stand til å yte en bestemt fysisk anstrengelse. På grunn av hundens bygning kan de krevende anstrengelser kun bestå av en løpsøvelse, om hvilket vi vet at den stiller store krav til de indre organer, især hjerte og lunger samt bevegelsesfunksjonen.
I tillegg kommer egenskaper som temperament og hardhet også til uttrykk. At anstrengelsen overvinnes uten at hunden blir utslitt, må anses for å være bevis på kroppslig sunnhet og tilstedeværelse av de ønskede egenskaper. Begge deler er nødvendige betingelser for at hunden eventuelt kan brukes i avl».

Vi har syklet en del i høst og nå i vår; Storm trenger å bygge muskler i front samt å bli i best mulig kondisjon i forhold til det vi driver med når vi er på ettersøk i allslags terreng. Dessuten så ville det jo være litt kult med AD som tittel (Ausdauerprüfung) siden jeg alltid har sagt at han har litt ADHD 🙂

Vi var sju ekvipasjer som syklet sammen og det var en litt annen hundegjeng enn det vi vanligvis er sammen med – schäfer, doberman, tervueren, dogo canario – og plutten Storm.

dogo canario

Han føltes bare pittelitt malplassert men du all verden så gøy vi hadde det! Kjempetrivelige folk var det og jeg ble igjen flere timer etter at syklingen var unnagjort for å titte på IPO-prøvene deres.

Først på programmet var en vesensprøve.  Hjelp tenkte jeg – hva i alle dager er det??? Aldri hørt om.  Tenkte at har det med lydighet å gjøre så kan vi bare ta første ferje tilbake for Storm er helt på bærtur sånn sett *host*

Men det var jo ikke noe skummelther er hva vesensprøve er:
«På begynnelsen av hver prøve, før konkurranser begynner, må dommeren gjennomføre en vesensprøve. Kontroll av hundens identitet er en del av vesensprøven (kontroll av tatovering, chip, etc).
Hunder som ikke klarer å gjennomføre denne kontrollen kan ikke delta i prøven, men blir diskvalifisert. Eiere av hunder med chip må sørge for at det er mulighet til å kontrollere denne chippen.

Utførelsen av vesensprøven
1. Prøven skal foregå under normale omstendigheter på et, for hunden, nøytralt sted.

2. Alle deltakende hunder skal enkeltvis fremvises for dommeren.

3. Hunden skal fremføres med en vanlig førerline, som ikke kan være stram.

4. Dommeren skal unngå å irritere hunden. Hunden skal akseptere at den blir tatt på av Dommeren.

Bedømmelse a) Positiv oppførsel: Hunden oppfører seg under prøven: nøytralt, selvsikker, trygg, oppmerksom, temperamentsfull, utvungen.

b) Akseptabel oppførsel: Hunden oppfører seg: noe urolig, lettere stresset, lettere usikker. Disse hundene kan tillates videre deltagelse men må observeres nøye under prøveforløpet.

c) Negativ oppførsel: Hund med vesensmangel: hunden oppfører seg sky, usikker, redd, skuddredd, ikke førbar, glefsende, aggressiv (Diskvalifikasjon)».

På vei inn i forsamlingen

... fortsette gjennom og snu og komme tilbake

Stoppe opp og ha fremmede tett innpå mens chip sjekkes

Dette var jo selvsagt ikke noe problem for Storm.  Så etter at prøven var gjennomført var det bare å komme seg opp på sykkelen og trø vei.  Løypa lå langs Frøylandsvatnet og det var bare helt fantastisk gøy å sykle der!  Sola skinte, det var blå himmel og vindstille og det var FLATT hihi!!!  Her hjemme har jeg syklet Paddeveien og der er det noen bakker som er litt tunge å trø oppover.  Men her var det bare fryd og gammen.
Vi lå på rundt 16 km/t så vi kom kjapt fram til første pausested etter 8 km.  Der var vi på en rasteplass og dommeren sjekket potene og formen til bikkja og så syklet vi videre når kvarterspausen var over.
Ny stopp på 15 km og og også her ble poter og formen sjekket.  20 min pause og så var det bare å kruse inn de siste 5 km til mål.  Der var det ny sjekk av poter og form og etter 15 min pause kunne dommeren gi oss enten bestått eller ikke bestått.  Storm sine poter er godt herdet og han var knapt nok andpusten så selvsagt fikk vi bestått samt en stambokført ny tittel!!

Som jeg nevnte tidligere så ble jeg igjen noen timer for å se på IPO-prøvene som de hadde den dagen.  Veldig interessant å se deres måte å gå spor samt å se bitearbeid i virkeligheten.  Stilig!

Her er noen bilder:

Tusen takk til Norsk Schäferhund Klub Rogaland for et godt arrangement med masse trivelige mennesker og flott løype!