Det hender at en ekvipasje av en eller annen grunn må gi opp et søk, og da setter man inn en ny hund på sporet.  Det kan være vanskelig nok med selve søket om ikke også hunden skal takle folk og hunder som har trampa rundt i «sitt» spor; derfor tenkte jeg at dette måtte jeg jo kunne trene litt på.

Anledningen bød seg da jeg skulle dømme en hund i går ettermiddag – den sakset seg gjennom sporet med vide utslag til alle kanter samt noen mindre snarveier.  Hunden var bare ni måneder, så «rotet» må nok både uerfarenhet samt litt uheldige treningsmetoder ta skylden for.

Sporet la jeg på tirsdag og det var 24 timer gammelt når unghunden gikk det.  Jeg lot Amigo gå sporet i dag – 48 timer etter legging og 24 timer etter at en annen hund hadde vært på det.

Jeg var spent på om Amigo ville følge det opprinnelige sporet som etter to dager med tørke nok ville være utfordrende i seg selv, eller om han ville la seg distrahere av de nyere luktene.  Det var i tillegg ei tispe, og alle vet jo hvordan gutten er da… I say no more!

Sporstarten og de første 100 metrene gikk knirkefritt – han startet villig fulgte sporet helt som normalt. Her hadde den andre hadde vært mer virrende, men Amigo brydde seg ikke om det.
Vi kom over en liten bekk og sporet vinklet nå til venstre, og her hadde den første hunden hatt problemer med å finne ut av ting og tatt en snarvei over en haug og kommet innpå sporet derfra.  Jeg merket på Amigo at han ville dra etter hundesporet her – han fikk line ut mens jeg stod i ro og holdt igjen.  Han gikk i stjerneformasjon etter lukta på den andre, det var tydelig å se.  Men jeg stod likefullt i ro og lot ham fortsette å søke og han kom seg ned mot bekken igjen og der! var blodsporet i nesa på ham og han fulgte sporstrengen videre.  Da fikk han forsiktig ros av meg (jeg pleier aldri å snakke til ham underveis i sporingen) og jeg så at han reagerte positivt på det.
Deretter fulgte han sporet som normal sporing forbi sårleiet som han markerte tydelig.
Han holdt fint tempo og driv og brydde seg ikke om alle saksingene som den andre hunden hadde gjort men lå ganske midt i.  På avhoppet var han ute til sides et par meter før han smalt tilbake og de neste 3-400 metrene var det bare å gå etter – han gikk helt klart på blodsporet og ingen andres spor.  Han markerte ferske tråkk som ikke var der i går under prøven men det var bare et sniff og så var det ikke interessant mer.
Neste sted som den andre hunden hadde hatt problemer var i en vinkel med avhopp; der jobbet den en god stund før den endelig fant utgangen.  Jeg lurte på hva Amigo ville gjøre og denne gangen holdt jeg ham ikke igjen men lot han styre bøtteballetten som han ville.  Han dro ut sides og begynte å runde åskammen på nedsiden (sporet lå på toppen, men den andre hunden hadde gått på nedsiden), men etter 10 meter gjorde han kuvending og gikk tilbake og slo innpå sporet og gikk opp på åskammen og derfra og inn de siste 100 metrene var det plankekjøring.
Den andre hunden sleit litt i overgangen fra mose til granbarunderlag mens Amigo gikk rett på like fram til sporslutt.
Eller sporslutt og sporslutt fru Blom…. der lå det jo ingen skank.  Som et alternativ hadde jeg med meg en pølsesnabbb som jeg slengte i retning sporslutten slik at han liksom kom i mål likevel 🙂

Rødt er sporet, grønt er Amigo

Så hva slags erfaringer drar jeg at dette sporet?

Å gå 48 timer gamle spor er ingen problem – vi har jo gått adskillig eldre spor enn dette.  Han ble noe påvirket av den andre hunden der den hadde rotet rundt – men det var ingen startvansker.  Jeg lot ham ikke fortsette på de sporene og da søkte han på ny og kom sjølvstendig fram til det opprinnelige sporet og deretter forholdt han seg trofast mot det.
Jeg så på ham når han gikk etter hundesporet; da var han mer opp med hodet og gikk liksom mer på overvær.  Når han smalt ned på sporet så var det som «normalt» både tempomessig og ellers.

Som en avveksling synes jeg dette var en god erfaring og bra trening for både meg og ham.

Velfortjent hvil i sola!

Det var nydelig sol i ettermiddag så sjølvsagt måtte vi ha oss en liten strekk etter innsatsen!