Denne helgen har jeg vært i Bergen (Bontveit rettere sagt) og holdt blodsporkurs for noen medlemmer i Norske Redningshunder.  Det var 9 deltakere og hundene var i alderen 6 mnd og opp til 6 år.  Rasene var labrador, NES, papillon og dachs.

Noen hadde så målsetting å få hunden godkjent som ettersøkshund, andre hadde lyst å lære en fin aktivitet for hunden sin.

Hele gjengen samlet

Vi begynte med teori om hva som kreves av ettersøkshunden og føreren og hva slags ulike typer sporhunder vi har.  Det var også mange spørsmål underveis, og det synes jeg er utrolig kjekt!  Etterpå gikk jeg gjennom sportrening – hva vi trenger av utstyr, hva ER et spor?, hvordan trene osv osv.

Flesteparten av hundene var svært unge og hadde aldri vært borti spor før.  De to eldste hundene var erfarne sporhunder på folk.

Vi var en smuuuule uheldige med været på lørdagen – det HØLJA ned hele tiden og det var nummeret før vi kunne finne fram snorkel og svømmeføtter.  Men – vi er da vestlendinger og vanntette heldigvis og hverken vi eller hundene så ut for å mistrives i skauen 🙂

Vi gjør oss klar for en dag i øspøs regn 🙂

Før sporstart

Nikko i farta 🙂

Sjølv om det fosser ned så jobber hundene like bra for det!

På lørdagen regna det som sagt kattunger, og for nybegynnerhundene som i tillegg er svært unge, så var det ikke helt lett for dem.  Noen tok sporet med èn gang, mens andre igjen var litt mer forsiktige og skjønte ikke hva vi ville.  Men det er jo helt normalt – alle er forskjellige og trenger ulike tilnærmingsmåter på sporinnlæring.

Derfor skulle de gjøre en vri neste dag – de skulle leike med kløven sammen med hunden og deretter binde hunden slik at den så når de la sporet – et slepespor sammen med blodet.  Deretter skulle de settes rett på uten særlig opphold.  Det funket som snus – valpene var kjempegiret på å finne kløven og de sporet så fint atte.  De la flere korte spor bare for å trigge lysta og få «poletten» til å ramle ned 🙂

Litt leik var alt som skulle til!

Hunden blir trigget på kløven

Her er Miley på sporstart

Jeg har vært rundt med hver enkelt

Fin sporing!

Søndagen slapp vi heldigvis regnet; det ble til og med litt sol!  Alle hundene gikk flere spor i dag og formstigningen fra i går var enorm.  De som var litt  skeptiske i går sporet som bare det i dag.

Vi fikk også litt uventet forstyrrelse i sporene – både en hoggorm og en gjeng med sauer og geiter var med 🙂

Det fløy bokstavelig talt en gjeng sauer forbi

Flink gutt!

Ei lekeand er også fin belønning 🙂

En erfaren sporhund i arbeid

Også en erfaren hund som har et effektivt søksmønster

Gode takter fra en liten valp 🙂

Pippi sporer som bare det

Fliiink jente!!

Amigo måtte jo også få være med

Damene først 🙂

... og så kan vi leike!

Labradorer er nyyyydelige!

Helgen fløy avgårde og jeg tror alle sammen var godt fornøyde med kurset.  Sjølv har jeg hatt det kjempetrivelig i lag med en flott og entusiastisk gjeng og det er godt mulig at vi treffes igjen når de føler seg klare til å gå opp til en bevegelig prøve 🙂