Utfordringer i sporet

Når man har trent noen ganger med veldig enkle spor rett fram og hunden skjønner tegningen så er det på tide å begynne å utvide repetoaret.

Et spor går jo aldri bare rett fram med masse blod – et fullt konkurransespor har visse momenter som skal være med men i tillegg til det så er målsettingen at hunden skal klare nær sagt hva som helst av utfordringer i et reelt ettersøk. Enten det er å jobbe langs en trafikkert vei eller i mørke eller i tett og ulendt terreng for å nevne noe.

Det som er viktig er å lære inn ett og ett moment. Det kan ellers blir for mye å holde rede på for hunden.

Alder på sporet
Noe av det som du kan begynne med tidlig er å øke liggetida. Dersom de første sporene er noen timer gamle så øker du med 3-4 timer neste gang. Relativt raskt kommer du over til nattgamle spor. Når hunden klarer nattgamle spor uten problem så er veien ikke lang før de er døgngamle og enda eldre.

Avhopp og vinkler
Det er vel kun i Norge at en hjort «flyr» 10 meter gjennom et spor… men et avhopp betyr en strekning uten blod og man skal se hva hunden gjør når han mister sporet. Dvs får et «tap».

Begynn enkelt med en blodtom strekning på kun noen meter. Du øker gradvis til full lengde på 10 meter som er i prøvereglementet. Merk sporet godt både der du har sluttet å blode og der det begynner igjen slik at du har full kontroll på hva som skjer. Observer hunden og ikke hjelp ham til å finne det igjen!

Dersom han får trøbbel så vil han nok begynne å snuse rundt i ring gjerne med høyere hode. Bli stående rolig i lina og la ham få full lengde slik at han har en sjanse til å utrede tapet av seg selv. Dersom hunden vender seg til deg for hjelp så snu deg vekk og ikke hjelp til. Sannsynligvis vil hunden finne ut av det selv – og det er det som er målet. Når hunden så går inn på sporet igjen så kan du godt rose forsiktig og følge på.

Etterhvert vil hunden lære seg en mer og mer effektiv måte å utrede tap – det er viktig at han får sjansen til å lære dette sjølvstendig. En hund som er vant til å måtte få hjelp vil heller ikke kunne gjøre en god jobb i virkelige søk.

Skulle det bli helt umulig for hunden å finne tilbake så kan du hjelpe ham på en slik måte at han tror han finner ut av det sjølv.. Du tar han fram til der det er blod og krysser sporet slik at han forhåpentligvis «slår på» sporet av seg selv.

Avhopp i vinkel blir på samme måte. Du stopper å blode, merker godt og går til en av sidene 10 meter og fortsetter blodingen derfra. Husk å merke.

Værforhold
Tren i all slags vær. I innlæringsfasen på en fersk hund er det beste været lett regn og mildt og ikke alt for mye vind. Vinden kan med fordel komme bakfra for det gjør at nesa må ned i bakken for å få opp ferten. Kommer vinden rett mot dere så vil han lett få overvær og da kunne ta en snarvei og det kan igjen føre til en unøyaktig hund som misser viktig informasjon i sporet.

Legg gjerne sporet i myk skogbunn.

Etterhvert som hunden blir erfaren så tren allsidig. Gjerne når det regner kattunger eller blåser stikker og strå eller det er varmt eller kaldt. For et reelt ettersøk tar aldri hensyn til været :)

Når dere blir mer erfarne så tren også på ulike tider av døgnet. Det er forskjell på å gå spor midt på dagen som i mørke – du ser ingenting og du må stole mer på hunden din.

Underlag
Myk skogbunn samler dufta godt – her er temperaturen jevnere og det er fuktig og det bevarer dufta lengre samt at fuktigheten får blodet til å råtne. Det lukter bedre jo eldre sporet blir.

Tørr skogbunn er vanskelig for her tørker blodet fort og vitringen kan være minimal.

Tørr skogbunn kan være veldig vanskelig for hunden.

Tørr skogbunn som det finnes mye av i tett granskog kan være vanskelig for hunden. Det er lite fuktighet og dufta flyr vekk mye lettere. Vekslingen mellom myk skogbunn og tørr medfører et annet sporbilde og hunden kan få problemer med byttene. Det tar gjerne litt tid å venne seg til det andre spormønsteret.

Fysiske hinderinger finnes det mange av - ser du hvor hunden ble av?

Så tren på å veksle mellom de ulike underlagene. Grus, myr (der flyter blodet ofte utover og det kan være utfordrende å finne ut hvor sporgata går), skogbunn osv.

Kryssing av ferskspor
Den store utfordringen for mange er at sporet har blitt krysset av ferske tråkk etter vilt. Mange typiske jakthundraser (elghunder, drevere, dachser osv) kan lett fristes til å gå over på de i stedet for å holde seg på blodsporet. Det er jo naturlig for dem å spore nettopp på ferske tråkk så hva skal vi gjøre??

Begynn all innlæring av spor i et område der det er minst mulig forstyrrelser av vilt. Etterhvert som du og hunden får taket på sporingen så kan du trene på å dette med fersksporkryssing.

Legg sporet i et område der du vet det er trafikkert med vilt. Legg det med vilje over kryssende ferskspor og merk området godt. Når dere skal gå sporet så observer nøye hva hunden vil gjøre når han kommer til kryssingen. Antakelig vil han stikke til sides for å sjekke ut dette. Du lar ham få line nok til å utrede men stå passiv og ikke følg etter. Kommer han sjølvstendig tilbake og fortsetter på spor så er det kjempebra og du roser ham forsiktig. Dersom han ikke er villig til å forlate fersksporet så si nei og ta ham tilbake og sett ham på blodsporet igjen.

Det kan være utfordrende å få dette til. For hunden må jo få lov til å utrede samtidig som han skal være trofast mot det sporet du har satt ham på…

Det handler mest av alt om å lese hunden. Hunden kan jo spore, men du som fører må kunne tolke hva hunden driver med. Du lærer deg å tolke kroppsspråket hans – er han på spor så er gjerne nesa lav og han går med passe fart.

4 måneder gammel og allerede en dreven sporhund :)

Kommer han over ferskspor så går kanskje nesa mer opp og tempoet øker merkbart. Da gjelder det å passe på slik at dere ikke brått har havna langt utenfor allfarvei!

Dette innlegget ble publisert i Blog, Tips til å komme igang med stikkord , , , , . Bokmerk permalenken.

15 kommentarer til Utfordringer i sporet

 1. Ola Vassbø sier:

  Hei
  Masse nyttig her. Leste boka di kjempe fin.
  Blir det noe kurs på Haugland ?

  Ola og Siri

  • Helga-Mari sier:

   Hei og takk for hyggelig tilbakemelding!
   Sporkurs blir det antakelig ikke på denne siden av året, vi pleier å ha kurs på vårparten så da er dere hjertelig velkomne :)

 2. Rita Rytviken sier:

  Hei :) Supert skrevet til “oss” med liten erfaring. Men lurer på : Hvor skal blodet dryppes, i våres eget fotspor eller ved siden av (med handa strakt ut til siden? )

  • Helga-Mari sier:

   Heisan!
   Blodet drypper du ved siden av slik at du ikke tråkker i det. Jeg pleier som regel å vippe flaska en “dupp” for annet hvert skritt jeg tar for da kan jeg gå ut et spor ganske raskt og effektivt og slipper å tenke så mye :)
   Når man er ny så bruker man naturlig nok mer blod og lengre tid på å legge spor men det er sånt som kommer seg etterhvert :) Hva slags hund er det du har?

   Lykke til!

   • Rita Rytviken sier:

    ok…da skal jeg prøve det :) Jeg har schæfer ( 1.5 år), har gått vanlig spor me ho før, men ikke med blod, så det skal bli spennende :) Hvor har du lært å gå blodspor?

    • Helga-Mari sier:

     Det er alltid spennende å trene på nye ting :) Siden hunden din har gått vanlige spor (da tenker jeg menneske eller gjenstandsspor?) så er det ikke noe problem for henne å gå over på blodspor. Litt uvant i starten vil jeg mene da dette lukter helt annerledes, men hun tar det nok kjapt.

     Jeg er selvlært; den gang jeg startet med ettersøk og trening så fantes det ikke noe kurs å gå på. Det var mer “learning by doing” og jeg hadde også en bok som kom ut på 90-tallet som het “Ettersøkshunden”. Der fant jeg en del informasjon på hvordan jeg skulle gå fram.

     Hvor bor du hen? Det finnes helt sikkert blodsporkurs i nærheten av deg dersom du har lyst å lære mer og trene sammen med andre.

     • Rita Rytviken sier:

      Har prøvd begge deler, kun meg men mest med ball som slep. Og ball i sporslutt. Jo, har vært med Gudbrandsdalhundeklubb, men da kun me vanlig spor.( m/ Beate Lettrud).. Bor for tiden på Sør-Fron, men skal flytte til Lesja til sommeren. Blir kjempe gøy å prøve… Har prøvd blodspor en gang før, men da brukte jeg en pointer, og det funka IKKE. Ho gikk bare mine spor, uintressert i blodet.

 3. Interessant lesning:) Jeg ser at en sporprøve er på 600 m. Men under trening, hvordan aner man hvor langt man har gått. Jeg vil jo ta avstanden gradvis, men jeg har rett og slett null niks avtandsbedømmelse.. Teller man skritt, eller finnes det noen lure tips?

  • Helga-Mari sier:

   Hei!
   Avstandsbedømming er ikke lett :) Skritteller, GPS, å telle annet hvert steg osv er alle måter du kan prøve deg fram på.

   Jeg ville ikke lagt for mye energi i å finne ut hvor langt 600 meter er – varier heller sporet for hver gang. Noen ganger er det bare et par hundre meter, andre ganger legger du et spor som er vesentlig lenger. Jeg har sett eksempler på hunder som nekter å gå videre etter at vi passerer 600 meter – for etter deres erfaring skal sporslutten komme nå :) Hunder er vanedyr som oss så varier hele tiden for å få en hund som yter like godt på lange som korte spor.
   Prøv også å spre momentene (vinkler, avhopp, sårleier) utover hele sporets lengde slik at ikke alt kommer i starten.

   Dersom hunden klarer å gå 300 meter så vil den heller ikke ha problem med full prøvelengde eller enda lenger. Og klarer den de ulike momentene i tillegg så spiller det ingen rolle hvor langt eller kort sporet er.

   Lykke til!

 4. Willy Fossen sier:

  Dette var informativt. Nå har jeg en ide om hva jeg skal starte med.

  • Helga-Mari sier:

   Hei og takk for hyggelig melding! Prøvde å sende mail men der kom det feilmelding så jeg svarer her likegodt :)

   Jeg ser at du har funnet noe å begynne med etter å ha lest “utfordringer i sporet”.
   Når du nå skaffer deg en valp så er det veldig gunstig for å begynne sportrening med en gang. Er det snø framover så bør du vente med blodspor til det er barmark – snø og kulde gjør vitringsforholdene veldig vanskelige for en som er nybegynnerhund.
   Ellers ville jeg skaffet blod (enten på Rimi som matblod, eller via slakteri). Ta det på ei flaske og drypp blod i marka – hvert annet skritt sånn ca og la det ligge en time eller to før du setter hunden på sporet. Det er en stor fordel å legge sporet med vinden i ryggen slik at bikkja må ned med nasen sin. Ikke alle hunder skjønner tegninga med det samme, men det er helt normalt. Legg et spor som er 40-50 m første gangen og oppmuntre valpen til å snuse seg framover. Sele og sporline er fint å bruke fra første start slik at den venner seg til utstyret.
   På sida her er det noen små artikler om sportrening – bruk dem og spør gjerne om hjelp!
   For at hunden (og du) skal bli godkjent ettersøksekvipasje må dere gjennom en blodsporprøve og en fersksporprøve. Hunden må være fylt 9 mnd og være id-merket.
   Blodsporprøven er 600 m, 3 dl blod, 4 vinkler, 2 avhopp (ett i vinkel og ett rett fram 10 m), et sårleie, sporstart og sporslutt. Det skal være 12-24 timer gammelt og lagt på barmark. Det kreves 2 pr for å bli godkjent.
   Fersksporprøven er å spore på et friskt hjortevilt sammenhengende i minst 30 minutter. Ofte er det slik at dyr blir observert på en bø og så sporer man etter det spesifikke dyret. Sporet skal være minst 1 time gammelt før hunden blir satt på. Utfordringen er å ikke gå over på andre dyr… noe som er vanskelig å kontrollere dersom det er mange dyr i følge. Dere må oppnå minst 7 poeng her for å bli godkjent. Når begge deler er gjennomført og bestått så blir dere offentlig godkjent ettersøksekvipasje og registrert i NKK sitt register og papirer kommer i posten. Da kan dere gå offentlige søk (trafikk) og jaktettersøk.
   Det er lurt å få noen til å legge spor for deg slik at du må lære å lese hunden og ikke kunne styre den på sporet sjølv. Sporene på en prøve er umerket.
   Håper dette var litt starthjelp – ta gjerne kontakt igjen om det er ting du lurer på!

   mvh Helga-Mari

 5. PederK sier:

  Hei igjen!

  Jeg bare lurer på dette med tempo, hva er passelig iforhold til blodsporprøve?
  Jeg er jo en langbein og klarer fint å følge Jo uten å stresse. Men han jobber muligens raskere enn det som er optimalt.

  Fint om du har en link til en videosnutt hvor Amigo sporer i “rett tempo” :)

  • Helga-Mari sier:

   Heisan!

   Jeg har skrevet litt om sportempo og også lagt ved to videosnutter av Amigo som du kan titte på :)

   Se her: Sportempo

 6. Helga-Mari sier:

  Så hyggelig å høre! Angående kurs; send meg en mail så kan vi diskutere det :)

 7. Siv sier:

  Tusen takk for et utrolig bra innlegg med masse bra tips! Nå skal jeg gå på sporingen igjen med ny giv, har følt en stund at ingenting har fungert og ingen råd har vært særlig hjelpsomme. Men dette var interessant og ikke minst i tråd med hvordan jeg jobber med andre øvelser.
  Går det an å leie deg inn for et helgekurs?